Малкото летателни часове на българската авиация са хроничен проблем. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред Нова телевизия по повод отказа на летци от авиобаза „Граф Игнатиево“ до изпълняват учебни полети.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Пилотите имат и са използвали законното си право, когато са на тренировъчни полети, при лоши метеорологични условия, при неувереност в себе си или други причини, да не изпълняват полети. Това е тяхно законно право. Още на другия ден с подобно становище, именно заради спекулации в някои медии, излезе и прокуратура. Тези момчета, тези летци не са отказали да изпълняват своя служебен дълг. Ако те бяха отказали да изпълняват бойните полети, тоест защитата на родното небе, да, можеше да се тълкува по някакъв негативен начин“, изтъкна той.

изтребители

Според Каракачанов самолетите в авиацията ни не са на необходимото ниво, защото една част от тях не са поддържани от много години.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Проблемите с документацията на доставените двигатели са предимно технически. В момента, в който тези 10 двигателя влязат, те ще облекчат положението. Надявам се това да се случи тези дни“, поясни той, като допълни, че договорът за тези двигатели е сключен от предишното ръководство на министерството.


Leave A Reply