Министърът на околната среда и водите Нено Димов проведе работна среща с кмета на община Каварна Нина Ставрева и арх. Иван Димчев, арх. Камен Жейнов и инж. Емил Тасков – представители на работните групи по казуса „Калиакра“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.
Нено Димов

Целта на срещата бе продължаване на диалога и намиране на работещи решения по възникналите проблеми във връзка с решението на съда на ЕС по казуса.
За момента разговорите напредват и има сближаване на позициите, които през месец ноември министър Димов ще защитава в Брюксел, стана ясно на срещата. Преговорите между МОСВ, местната общност и местните власти са положителни. Министър Димов изрази увереност, че позицията на страната ни ще бъде защитена в Брюксел.

калиакра

Беше уточнено, че на този етап „Интегрирания план за управление на защитените зони“ е изваден от разговорите, поради факта, че той е силно неприемлив от местната общност. Междувременно е приет нов подход за управление на зоните от Натура 2000, при който областните управители и кметовете да бъдат отговорни за изработването на интегрираните планове, съвместно с местните общности и защитавайки интересите на гражданите и опазването на околната среда, което е императив на ЕС. Това изисква законови промени, които ще се направят през 2018 година.

Нено Димов

В началото на октомври МОСВ предостави поисканите от община Каварна и местната общност научни данни, с които разполага по „Натура 2000“. В момента експертите се запознават с тях и подготвят становище. След като община Каварна го получи, обществеността ще бъде информирана.
Бяха обсъдени и предстоящите заповеди за защитените зони, които трябва да влязат в сила, за да може да се изпълни решението на съда и да не се стигне до плащане на санкции.

Министър Димов увери, че е запознат с внесените от кмета на Каварна документи, с които плажът Болата да мине на управление и стопанисване от общината и се надява това да стане факт в най-скоро време.


Leave A Reply