В навечерието на  един толкова български празник – 1 ноември,  Деня на народнитe будители, грандиозна и запомняща се изява се проведе в сградата на кино „Алкионис” – Атина. Културно- просветно дружество „Будители”, учениците на БНУ „Св.св. Кирил и Методий”, певческа формация „Родина„ и танцова формация „Детелини” представиха един уникален по рода си спектакъл. На сцената учениците, танцьорите и певците успяха да ни потопят в магията на българското слово, танц и песни. Всички те, както и гостите с присъствието и аплодисментите си отдадоха своята почит към всички онези будители, просветители и сеячи на истината, благодарение на които се е съхранила българската нация.

Официални гости на празника бяха г-н Пантелей Спасов от Посолството на Р България в Р Гърция, отец Стефан, Константинос Марицас – философ и преводач, г-жа Николина Кадийска – собственик и редактор на в-к „България днес”.

С аплодисменти бе посрещната председателката на КПД  „Будители” госпожа Мими Ничева, която изнесе приветсвено слово и поздрави всички в залата. Присъдена бе и почетната грамота „Будител 2017”, тази година на г-жа Мария Вълкова, за работата и усилията и за запазване на българщината зад граница през изминалата учебна 2016-2017 година.

българи в Атина

българи в Атина

Бяха рецитирани прекрасни стихове възпяващи българските будители, останали в историята ни.

Чрез драматизацията на разказа „Ветрената мелница” – по Елин Пелин, чрез много актьорско майсторство, танци и песни представиха по незабравим начин българската култура и дух. Декорът изработен от извънкласната форма по рисуване с ръководители Мирела Георгиева и Лили Лазарова, пренасяше присъстващите в родна България, чрез предмети и картини носещи български уют и топлина.

българи в Атина

българи в Атина

Сценаристите на спектакъла Виолета Спаскова и Ваня Гочева, музикалното оформление под ръководството на Хенри Ейлерс  и най- вече актьорите, успяха да предадат празнична атмосфера на публиката, която не преставаше да аплодира. Финалът беше наистина трогателно запомнящ – задружно българско хоро, изпълнило цялата зала, поведено от главните герои в спектакъла с развятото българско знаме.

българи в Атина

българи в Атина

„За реализирането на празника се включиха много родители  на ученици в БНУ „Св. св. Кирил и Методий” и българи милеещи за родината, както и симпатизантът на България господин Велизарио Косивакис, на които сърдечно благодарим!“, казват сънародниците ни в Атина.


Leave A Reply