В Испания днес се очаква да стане ясно дали ще бъде повдигнато обвинение на каталунския лидер Карлес Пучдемон. Главният прокурор на Испания се готви да повдигне обвинения срещу Пучдемон и още няколко други правителствени лица заради нарушения на законите на Испания. Това най-вероятно ще се случи днес в първия работен ден на Пучденом откакто беше обявена независимост на Каталуния. Има съмнения и дали той ще се яви на работното си място.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Снощи външният министър на Испания Алфонсо Дастис заяви, че Пучдемон може да се кандидатира на предсрочните регионални избори през декември, ако дотогава не е в затвора. Той не изключи, че днешната криза в Каталуния може да доведе до разширяване на статута на автономията на провинцията. „Изключвам независимостта, но не и голяма автономия, въпреки че и сега това е един от регионите с най-широки пълномощия и компетенции не само в Испания, но и в целия свят“, заяви Дастис. Изявлението му беше направено малко след като приключи многохилядният протест вчера в Барселона с искане да се запази целостта на Испания.

Алфонсо Дастис, снимка: БГНЕС

Алфонсо Дастис, снимка: БГНЕС

В петък парламентът на Каталуния обяви независимост, но Сенатът на Испания обяви, че задейства член 155 от конституцията. Чрез него Мадрид силно ограничава автономията на Каталуния и отстранява от длъжност Карлес Пучдемон, както и цялото регионално правителство. Вчера стана ясно, че Пучдемон може да поиска политическо убежище в Белгия, ако нещата не се развият добре за него. Засега не е постъпвала подобна молба, местните медии отбелязват, че в последните дни каталунският водач е намекнал, че може да потърси подобен род защита, както и че изборът му би бил Белгия.


Leave A Reply