Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който е на посещение в Япония, отново призова за мирно уреждане на севернокорейската криза, предаде Франс прес. „Ние сме също толкова обезпокоени, колкото и вие, от предизвикателното и неразумно поведение на Северна Корея“, която „представлява директна заплаха“ за Япония и региона, но също и „глобална заплаха“, заяви Столтенберг в изказване в Токио пред експерти и ръководители на японското министерство на отбраната.

Северна Корея

Въпреки това, отбеляза шефът на алианса, „ние не трябва да използваме въоръжени сили, а да намерим мирен изход“ от тази криза. В свое интервю Столтенберг посочи, че една военна намеса в Северна Корея би имала „опустошителни последици“. „НАТО силно подкрепя оказването на политически, дипломатически и икономически натиск върху Северна Корея“, повтори днес Столтенберг, изтъквайки необходимостта одобрените от ООН през септември санкции срещу Пхенян да бъдат прилагани „изцяло и в пълна прозрачност“.

снимка: RT

снимка: RT

През последните месеци севернокорейският режим извърши шести пореден ядрен опит и изпитания на няколко балистични ракети с голям обсег, способни да достигнат бреговете на САЩ. Две от тези ракети прелетяха над Северна Япония.

снимка: ЕРА/БГНЕС

снимка: ЕРА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен-ун си отправиха взаимни заплахи. Тръмп неколкократно заяви, че не изключва военната опция. По-късно днес Столтенберг ще бъде приет от японския премиер Шиндзо Абе, който е привърженик на „силна дипломация“ спрямо Пхенян.


Leave A Reply