Министърът на здравеопазването Николай Петров подаде оставка. До този акт се стигна след разследване на бТВ, което показа, че здравният министър като директор на ВМА е сключил договори за почти 1,2 млн. лв. с фирмата на своя зет.

Бойко Борисов, МС, снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Оставката беше приета от министър-председателя Бойко Борисов.

Каракачанов

„Не мога да коментирам действията на колеги. Той така е преценил“, каза пред журналисти вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов във връзка с оставката на здравния министър. „Пред мен не го е мотивирал, а пред министър-председателя“, добави Каракачанов. По думите му Николай Петров не е присъствал на днешното правителственото заседание.

снимка: informo

снимка: informo

„Проф. Николай Петров ми каза: „Няма да допусна по никакъв начин да бъде опетнено името ми, 60 години се боря за него“, това каза на брифинг министърът на финансите Владислав Горанов, след като здравният министър подаде оставка. „Не е сезирана държавната финансова инспекция. Това, с което разполагаме, е одитен доклад от вътрешния одит на Министерството на отбраната от месец март 2017 година. Наистина ще се запознаем още веднъж с този одитен доклад, за да видим дали има твърдения и някакви закононарушения“, коментира Горанов.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

По думите му това, което разбира, е, че министърът е предприел, макар и да звучи клиширано, морален акт. „В коридора, когато разбрахме, че това се е случило, тъй като оставката е подадена лично и пред премиера, и на срещата между двамата на четири очи, това, което разменихме с професора, когото смятам за един много достоен български офицер, беше: „Няма да допусна по никакъв начин да бъде опетнено името ми. 60 години се боря за това име“, каза още Владислав Горанов.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Лично аз имам много добро мнение за личните качества на г-н Петров. Не мисля, че беше правилно, въпреки упреците, които са отправени към него. По-скоро за мен това беше едно активно медийно мероприятие“, коментира пред журналисти вицепремиерът Валери Симеонов. Попитан дали е възможно това да е изготвено от опозицията, той отговори, че всичко е възможно. „Вие виждате и самите отговори на въпроса ги знаете. След като няма констатирани нарушения, защо беше нужно един такъв стойностен човек да бъде отстранен, но както знаете, ние сме коалиционно правителство. Той е от квотата на ГЕРБ, в крайна сметка колегите от ГЕРБ решават какво да правят“, каза още Валери Симеонов.


Leave A Reply