Управляващата партия на македонския премиер Зоран Заев – Социалдемократическия съюз потвърди изборния си успех и по време на втория тур от местните избори. Партията печели в 57 общини, сред които и Скопие; ВМРО-ДПМНЕ – 5, а Демократичният съюз за интеграция (ДСИ) – 10, съобщи МИА.

Алиансът на албанците ще държи управлението на 3 общини, Беса, Демократичната партия на албанците и Демократичната партия на турците – по една, а независими кандидати – в 3. В първия тур на местния вот Социалдемократическия съюз удържа победа в 37 общини , сред които във всички големи градове на страната – Скопие, Битоля, Охрид, Струмица, Прилеп.Груевски

На втория тур, който се проведе в неделя партията на Заев спечели в 19 от общо 35 общини. ВМРО- ДПМНЕ претъпря сериозен крах и остана с кметове само на 5 места. Веднага след като бяха оповестени първите резултати Груевски обяви, че не признава резултатите и поиска предсрочни парламентарни избори. Напрежение имаше и сред албанските партии, като новата по-радикална „Беса” обвини традиционният Демократичният съюз за интеграция, че е станала сателит на управляващите. Местните избори бяха изключително важен тест за премиера Зоран Заев. Досега партията на Никола Груевски имаше превес в местното управление, но след вотът анализаторите са категорични, че премиерът е затвърдил позициите си.

490px-Macedonia_Local_Elections_2017,_final_results.svg

Брой градоначалници:

СДСМ 57
ДУИ 10
ВМРО-ДПМНЕ 5
АА 3
Независими 3
БЕСА 1
ДПА 1
ДПТ 1

Брой съветници:

СДСМ 552
ВМРО-ДПМНЕ 432
ДУИ 133
БЕСА 63
АА (ДР-ДПА) 63
Независими съветници 37
ДПА 18
ДПТМ 17
НДМ 7
СРМ 7
ДУИ-БЕСА-АА 4
ДНЕТ 3
ЛЕВИЦА 3
ГРОМ 3
БЕСА-АА 2
АА (НДП и Единство) 2
ПДП 1


Leave A Reply