Уволненият каталунски лидер Карлес Пучдемон е в Белгия, съобщи адвокат Пол Бекар, който е бил нает да защитава интересите му. Тази вечер се очаква и самият отстранен лидер да направи изявление за международната преса в Брюксел, за да обясни бъдещите си действия.

Испанските медии съобщиха, че Пучдемон се е срещнал с фламандски политици в Брюксел. Според информацията той е в белгийската столица с още пет от уволнените си правителствени министри. Адвокатът на отстраненият лидер не потвърди дали работи по подаване на молба за убежище в Белгия от името на Пучдемон. „Този въпрос се решава не от правителството, а от независим орган, наречен генерален комисар по въпросите за предоставяне на убежище“, подчертава Бекар.

Карлес Пучдемон, снимка: БГНЕС

Карлес Пучдемон, снимка: БГНЕС

Интересно е да се отбележи, че в миналото Бекар е бил защитник на членове на баската сепаратистка организация ЕТА. Той е специалист по правата на човека, и е помагал на членове на ЕТА за получаване на международна защита в Белгия. Вчера испанската прокуратура повдигна обвинения в бунт и противодържавна дейност на лидерите на каталунското сепаратистко правителство, включително на Карлес Пучдемон и неговия заместник Ориол Жункерас.

Освен това Пучдемон и министрите му ще трябва да отговарят и за подбудителство към неподчинение. За такива престъпления наказанието може да бъде затвор до 30 години. Испанското централно правителство получи огромна подкрепа от много граждани след решението си да поеме контрол над Каталуния.


Leave A Reply