Военно-апелативна прокуратура ще провери постановлението на Военноокръжна прокуратура – София за отказ да се образува досъдебно производство по доклад от вътрешен одит на Военномедицинска академия, съобщиха от прокуратурата.Одитът е поискан от служебния военен министър Стефан Янев и е възложен на Сметната палата. От Военно-апелативна прокуратура припомнят, че на 29 март 2017 г. във Военно-окръжна прокуратура – София е постъпил одитен доклад за извънпланова инспекция.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Тя е за оценка на законосъобразността и ефективността на извършените дейности по управление и контрол на бюджетните и други средства във ВМА за периода от януари 2014г. до януари 2017 г.
В одитния доклад липсват констатации, че поръчките с възложител ВМА са печелени от фирми, ръководени от свързани лица. Военният следовател е приключил проверката с мнение да бъде отказано образуването на досъдебно производство поради това, че няма данни за осъществен състав на престъпление от общ характер.

прокуратура

По същата причина военният прокурор не е образувал наказателно производство. Преписката е поискана от Военно-апелативна прокуратура за служебна проверка заради появилите се в медиите коментари за съдържанието на одитния доклад.


Leave A Reply