Каталуния прие план за действие „за мирно движение към независимост, избягвайки насилието”. Това заяви бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон на пресконференция в Брюксел. „Регионалното правителство се опитваше да използва всички възможности за диалог с Мадрид, но осъзнавайки невъзможността за това, беше принудено да провъзгласи независимост“, посочи той.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Пучдемон каза още, че движението за независимост все пак трябва да се забави. „Не можем да изградим република върху цялото това насилие“, каза той, добавяйки, че ако това означава „забавяне на процеса, тогава трябва да помислим за разумна цена, която да платим“. Бившият премиер заяви, че все още се чувства като „глава на каталунската юрисдикция“ и от тази позиция ще се обърне към целия свят.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Той каза още, че няма намерение да търси убежище в Белгия. Пучдемон добави, че е пристигнал в Брюксел, за да „говори с Европа“. Той уточни, че правителството на Каталуня ще приеме резултатите от предсрочните избори на 21 декември.

Protests outside Puigdemont presser in Brussels

В същото време испанският конституционен съд съобщи, че прекратява декларацията за независимост региона. Според съдебни източници, на пленарно заседание документът е бил временно спрян като последната поредица от мерки от страна на Мадрид за потискане сепаратистките действие на Каталуния.


Leave A Reply