Най-малко 13 души загинаха, а други 17 бяха ранени при терористично нападение в афганистанската столица Кабул. Бомбата е избухнала в дипломатическия квартал на града, където живеят чуждестранни дипломати.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Няма пострадали български граждани и дипломатически служители на посолството на България в Афганистан. Това съобщиха от МВнР. Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев е разговарял със служители на посолството на Република България, за да се информира лично за тяхното състояние и обстановката в Кабул след експлозията.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Отговорност за атаката веднага пое терористичната джихадистка групировка „Ислямска държава“. По първоначални данни бомбата е била задействана от атентатор самоубиец. ВВС цитира говорител на полицията в Кабул, който информира, че камикадзето е било на не повече от 13 години. Линейки и медицински екипи са пристигнали на място и са откарали ранените в най-близката болница. Дипломатическата зона в Кабул е честа мишена на терористите.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

През май, друг инцидент с бомба отне живота на 150 души. След кървавия акт, охраната в квартала беше засилена, но камерите, скенерите и кучетата не са успели да спрат днешния самоубиец да изпълни целта си. „Ислямска държава“ е поела отговорност за повечето атентати в Кабул през последните години, след като талибаните бяха окончателно изстласкани от региона.


Leave A Reply