„Имаме абсолютна готовност за посрещане на зимния сезон“, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на брифинг. „Организацията за зимно поддържане на пътищата се въвежда от 1 ноември. Всички областни пътни управления са с налични над 60% материали. Техниката е налична на 100%“, увери Нанков. „Следим прогнозата за времето, за да имаме готовност в рамките на 24 часа да осигурим необходимата организация, където има дефицит на техника. Тя е налична по места“, каза министърът и призова всички шофьори да сменят гумите си от летни на зимни.

зима

Николай Нанков уточни, че указанията на всички директори на областни дирекции са, където има предпоставки, да се затварят пътни участъци до нормалното осигуряване на пропускливост в тези участъци, за да няма бедстващи граждани. Малко под 3000 машини са налични за извършване на зимно почистване на републиканските пътища. От тях някои участват в ремонтни дейности по републиканските пътища, но по договор трябва да са налични за почистване в рамките на 24 часа. Финансовият ресурс, който е заделен за зимно почистване, е в рамките на до 80 млн. лв. Ако има спестяване на ресурс той ще се използва за ремонт на пътни участъци догодина.

тол система

Относно тол системата, Нанков обясни, че има постъпили две жалби. „Изискали сме принудително изпълнение пред КЗК да се произнесе, за да може да пристъпим към сключване на договор. Очакваме до края на годината да имаме избран изпълнител и през 2018 г. да сме я въвели системата“, допълни той. От своя страна Михаил Рашков, директор Дирекция „Поддържане пътната инфраструктура“, обясни, че има санкционирани фирми през миналия зимен сезон.

КЗК

Стойността на санкциите варира от 10 000 до 40 000 лв. месечно. „Санкционирахме фирмата, отговаряща за Смолян през юни, затова, че не си е почистила пясъка след зимния сезон. Искаме да изпреварим снега и затова искаме действията ни с метеоролозите да бъдат много бързи“, каза още Рашков.


Leave A Reply