Ураганът „Евридика“ връхлетя Гърция и предизвика хаос в много райони на страната. Стихията тръгна от йонийското крайбрежие и продължи през Пелопонес към източните егейски острови. 57-годишен британски турист е загинал на остров Корфу, след като колата му е била отнесена от придошлите води.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Проливните дъждове предизвикаха наводнения в северната част на Пелопонес и заляха големи обработваеми площи. Сериозни щети са нанесени е източноегейския остров Сими, където придошлите води са отнесли в морето десетки автомобили. На острова са пристигнали подкрепления от пожарната и бреговата охрана, за да разчистват пътища и да изпомват събралите се води. Островът, известен сред туристите като „гръцката Венеция“, беше наводнен от бурята Евридика. Пристанището потъна в кал, десетки коли бяха отнесени в морето. Военни водолази проверяват за потънали хора. Пътните връзки са прекъснати, хората нямат ток и вода. Приземните етажи на къщи, магазини и цехове за производство са наводнени. Доброволци помагат за възстановяване на пътната мрежа.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Властите в страната са вдигнати под тревога, като за ситуацията следи и премиерът на страната Алексис Ципрас. Гръцките синоптици бяха предупредили, че в края на работната седмица времето отново ще се влоши. Очаква се интензивни валежи и бури да се изсипят над голяма част от страната и по-специално в района на Тесалия и централната част на гръцка Македония.


Leave A Reply