„През 2025 г. може да има ново разширяване на Европейския съюз със страни от Западните Балкани. Преди това да се случи обаче е необходимо те да изпълнят всички необходими изисквания“, обяви Кристиан Даниелсон, ръководител на дирекцията по разширяване в Европейската комисия, който участва в тематична конференция в София. По време на европредседателстово си България ще приеме едно от най-важните събития, Срещата на върха Западни Балкани – Европейски съюз през май 2018 г. Това ще е първото подобно събитие от 2003 г. насам, като на него ще се обсъжда напредъка на страните от тази част на Балканите по пътя им към Европейския съюз.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Значението на Западните Балкани за цяла Европа е много голямо и трябва да се разглежда на фона на европейската перспектива. Смятам, че 25 години след края на Балканските войни именно перспектива да се присъединят към ЕС е била водещото желание на тези страни. Те искат да запазят стабилност и е много важно да дадем това, което те очакват, но основната отговорност за движението им напред остава в техните ръце. Ако се справят с това, може през 2025 г. да станат част от европейското семейство“, посочи Кристиан Даниелсон.

Моника Панайотова, снимка: БГНЕС

Моника Панайотова, снимка: БГНЕС

Заместник-министърът за българското европредседателство Моника Панайотова отново подчерта, че страната ни ще направи всичко възможно за интегрирането на Западните Балкани в Европейския съюз и НАТО. Тя заяви, че очаква през февруари, когато Европейската комисия обяви стратегията си за напредъка на страните в региона, Сърбия и Черна гора да са по-близо до ЕС.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

А самото решение за предстоящо разширяване трябва да бъде обявено през април 2018 г. След съвместното заседание на българското правителство и Колегиума на комисарите в Брюксел председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви, че Сърбия и Черна гора могат да станат част от Общността до 2025 година.


Leave A Reply