„Българското малцинство в Сърбия от един век се разглежда като опасност за държавата.“ Това каза Иван Николов от Културно-информационен център-Босилеград по време на пресконференция по повод задържането на трима български лекари в полицейския участък в Босилеград, предаде Агенция „Фокус“. По думите на Николов е без значение какво ще бъде действието на Сърбия или на депутатите от европейския парламент, България трябва постоянно да наблюдава какво се случва с българите там.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Арестуването на българските лекари беше само последната капка, която преля чашата, но под него врят и кипят купища други проблеми. Защото в началото на 21 в. никой не може да живее при липса на елементарно здравеопазване. Всеки ден камбаната в Босилеград бие на умряло и като разбера, че това са млади хора, които изведнъж си отиват, ми става ясно, че нещо не е наред със здравната система. Най-накрая духът се разбуди и се видя истинското отношение на държавата“, каза той. Николов обясни, че преди няколко месеца в Босилеград е отишъл първият български бизнесмен, но бързо си е тръгнал заради разпри със сръбските власти. „И това остави много хора без работа и без възможност за съществуване“, обясни той.
снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Сърбия няма ясна външно-политическа ориентация и е разкрачена между Брюксел и Москва. Законите в едно общество се гласуват заради хората и ако те нарушават правото на нормално здравеопазване, на нормално обучение на български език, на свободата на слово, на движението, на мисълта, то тогава толкова по-добре за законодателя“, обясни Николов и призова българската държава и българските политици да вземат нещата в свои ръце.


Leave A Reply