„Тайната на успеха, ако имаме такъв, е, че на Балканите всички трябва да бъдем като пръстите на ръцете“, каза министър-председателят Бойко Борисов на форум, който поставя началото на инициатива в подкрепа на регионалната интеграция на Западните Балкани. „Всеки пръст ни е важен, няма значение кой колко е голям. Историята си е история, има кой да я коментира. Всичко лошо в България се случи по времето на бивша Югославия. Имаме рядък шанс ние. ЕС ще ни разбере, ЕК също, ако ние самите сме единни и дадем шанс да ни разбират. Европа си има достатъчно проблеми с Брекзит и вътре в съюза, за да си генерира още един проблем. Трябва да идем при тях с инфраструктура и от опит знам – дигиталната инфраструктура“, подчерта Бойко Борисов.

20171206_PM_posreshtane

„Дори терминът Западни Балкани на мен не ми харесва, има едни Балкани. Нито без нашите приятели от Гърция, нито без Румъния, нито без България, които вече сме в ЕС. Разбира се – Словения, Хърватия. Всички сме едно“, заяви премиерът Бойко Борисов. Той отчете и необходимостта от изграждането на дигитална инфраструктура. „Не може да имаме роуминг с Македония 20-30 лева за минута разговор. Това е абсурд. Всичко това трябва да го изградим сега – комисията, комисарите, Световната банка. Искам през медиите да се обърна от хората към региона – политически вече сме се научили уроците. Знаем, че това е пътят“, заяви Борисов.

Западни Балкани ЕС

„Сега хората искат да видят втори етап – след като сте си научили урока, какво имаме ние като полза? Затова Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие, Европейската инвестиционна банка, ни дават днес инструмент, както казва Томислав Дончев – хибриден. Една част от европейски фондове, една част от вътрешните бюджети, една част от заемни пари, които ще ни осигурят банките. Те ще ни осигурят и експертиза“, допълни още той. Според премиера трябва да убедим Европа и Брюксел, че Балканите не носят проблеми, а просперитет.

снимка: Informo.bg

снимка: Informo.bg

В конференция, организирана от българското правителство и Световната банка, участват главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева, косовският президент Хашим Тачи, президентът на Черна гора Филип Вуянович, министър-председателите на Албания Еди Рама, на Република Македония Зоран Заев, и на Сърбия Ана Бърнабич, както и заместник министър-председателят и министър на външната търговия и икономически отношения на Босна и Херцеговина Мирко Шарович. Във форума  участва и комисарят за европейската политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан.

снимка: Informo.bg

снимка: Informo.bg

„Готови сме да финансираме проект за търговия и транспорт в региона на Западните Балкани – в размер на до 200 млн. долара“, каза изпълнителният директор на Световната банка Кристалина Георгиева по време на форума. „Благодаря на премиера Бойко Борисов за това, че ни събра, че поведе напред нашия регион към по-голяма интеграция. Има огромен потенциал в интегрирането на Западните Балкани и с поемането на председателството на ЕС, България има възможност да допринесе да усвои този потенциал“, обясни Георгиева.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Днешната среща има съвсем ясна и конкретна задача – да погледнем по-сериозно на транспортните връзки и на потенциала на IT сектора в региона. По отношение на транспортните връзки – това, което искаме да видим, е движението на стоки и хора в нашия регион, да се ускори с по-качествена инфраструктура и с въвеждането на интелигентни технологии да превърнем физическите опашки във виртуални. Да създадем възможности за едно гише на всяка граница и процедури, които позволяват търговията да върви по-бързо и така да стане по-голяма. Ние конкретно сме готови да финансираме проект за търговия и транспорт, който да помогне на страните в региона да отстранят пречките, които днес съществуват. Вероятно в размер на 150 до 200 млн. долара, така че шестте страни да могат да постигнат това, което днес на ГКПП „Капитан Андреево“ България и Турция показват“, каза още тя и допълни, че така ще се стимулират по-добри икономически връзки, повече работни места и по-високо качество на живота на хората в региона.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Още миналата година на среща държавните и правителствени ръководители беше приет план от 15 точки, който да подобри свързаността в региона. За последните 10 години търговията на държавите в балканския регион се удвои, но търговията вътре в региона не се увеличи, и това е неизползван потенциал“, каза комисарят за европейската политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан. „Необходима е повече гъвкавост в правните аспекти. Благодарен съм, че по време на българското председателство ще имаме силна подкрепа и тя ще продължи и по време на председателството на Австрия. Така че започва ползотворна година за интеграцията на Западните Балкани“, подчерта още комисар Хан.

2017_PM_Rama - 4

„Не само Меркел, но и вие г-н Борисов, сте човека към когото гледаме с голяма надежда, поне през тези шест месеца“, каза министър-председателят на Албания Еди Рама, който също участва във откриването на форума. „Не преди 300 или 30, а едва преди три години започна процесът на регионална интеграция. Преди три години дори този процес изглеждаше невъзможен. Европейските надежди на нашите граждани събраха заедно всички лидери от Западните Балкани.Това е процес, който ни учи да взаимодействаме заедно. Самият процес силно допринася за постигането на помирение и за обръщането на погледа напред. Убеден съм, че българския министър-председател има всички аргументи и цялата наша подкрепа. В същото време е натоварен с нашите очаквания да се бори за толкова необходимото ускоряване на процеса на интеграция“, подчерта албанският премиер.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Тъй като много силно подкрепяме факта, че Сърбия и Черна гора водят преговори, смятаме, че и за Албания и Македония е време да започнат своите преговори. Това противоречие между това да си отдаден толкова в процеса на интеграция, а в същото време да не започват преговорите е нещо много неприятно“, заяви Рама.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Западните Балкани никога не са били в по-удобна позиция да засилят общия си процес за интеграция в ЕС“, каза президентът на Косово Хашим Тачи. „Всъщност ние заедно трябва да инвестираме във всеки един общ проект“, заяви той и допълни, че Косово ще направи всичко възможно за по-бърза интеграция към ЕС. „В последно време Косово наистина работи за своята инфраструктура, свързвайки Прищина с останалите държави от Балканите, особено с Македония. Искам да подчертая, че свързаността с останалите държави от Балканския полуостров е също толкова важно за нас“, каза още президентът на Косово. „Искам да кажа на всички правителства от Балканите, че нашите бюджети трябва да са насочени така, че за приоритет да имат една всеобща интеграция на страните от Западните Балкани“, заяви Хашим Тачи.

PM_Barnabich - 5

„Трябва да се събираме по-често и това допринася за различните връзки на Балканите и за различния положителен имидж на Балканите. На прав път сме да покажем, че Балканите могат да изглеждат и работят по много различен начин“, каза министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич. „Ще работим много усилено, за да поддържаме диалога на Западните Балкани“, добави Бърнабич. Във връзка със сътрудничеството със Световната банка Бърнабич коментира, че тя е силен и стабилен партньор за осъществяването на икономическите реформи на Сърбия. Тя подчерта, че един от най-важните проекти е завършването на коридор 10, за да се стигне до по-добри връзки между Сърбия и България. „В усилията за евроинтеграция Сърбия много силно подкрепя Албания и Македония. Бихме искали да видим стартирането на преговорите на Албания, те го заслужават”, каза още Бърнабич.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

 

В изказването си пред форума македонският премиер Зоран Заев отбеляза присъствието на еврокомисаря Хан и неговото важно значение за региона. Заев отбеляза още, че Председателството на България на Съвета на ЕС от 1 януари ще помогне на всички. „Трябва да бъдем обединени, съвместно да работим на международните пазари“, каза още македонският премиер.


Leave A Reply