Председателят на парламента Цвета Караянчева и заместник-председателят на Китайския народен политически консултативен съвет Чън Юан са обсъдили развитието и задълбочаването на отношенията между България и Китай в сферите на инфраструктурата, науката, технологиите, културата и туризма. Това съобщиха от пресслужбата на Народното събрание. Има голям потенциал за развитие на отношенията между България и Китай, е казала Караянчева.

Тя е заявила още, че се полагат усилия да бъде облекчена процедурата за предоставяне на визи на китайски граждани, които желаят да посетят България като туристи.  Председателят на Народното събрание Караянчева е допълнила, че подкрепяме и активно участваме в инициативите на Китай „Един пояс, един път“ и „16+1“ за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа и е уточнила, че България с удоволствие ще бъде домакин на срещата на „16+1“ през следващата година.

За Китай приоритет е развитието на сътрудничеството с държавите от Централна и Източна Европа, е подчертал Чен Юан. Разчитаме на България и очакваме нейната помощ за това, както и за още по-успешното сътрудничество между Китай и ЕС, отбелязал той. Желанието на Китай е двустранният диалог с България да бъде още по-активен в сферите на икономиката, културата, образованието и науката, защото той е в интерес на двата приятелски народа, е допълнил Чен Юан. Той е подчертал, че Китай оценява усилията, положени от България, за улесняване на китайските туристи, които искат на посетят страната.


Leave A Reply