„Вчера внесохме решение на парламента за забрана за лицензиране на нови болници, докато проблемът не се реши трайно“, каза на брифинг в Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова. „Задължителна е смяната на модела в здравеопазването, което няма как да стане без общо съгласие, политическо и обществено. Не може всеки управляващ да прави експерименти в здравеопазването, следващата политическа сила да ги отменя и да започва отначало, това не е продуктивно“, заяви тя. „Ако искаме трайна, последователна и резултатна политика трябва да постигнем съгласие“, посочи лидерът на БСП. „Предлагаме две групи действия – едните краткотрайни и сега, другите с дългосрочен ефект“, обясни Корнелия Нинова.

снимка: Clinica.bg

снимка: Clinica.bg

„В понеделник или вторник внасяме промени в Наказателния кодекс, които да водят до търсене на наказателна отговорност за реескспорта на лекарства“, каза лидерът на БСП. „Поставяме си амбициозната цел до края на март да се опитаме да постигнем национален разговор с резултат за нов модел, след което да го представим на обществото и този модел да бъде включен в бюджета за 2019 година“, заяви тя. „Предлагаме при частните болници да няма лицензиране, а общинските и държавните да станат лечебни заведения“, обясни Корнелия Нинова.

снимка: Financial Tribune

снимка: Financial Tribune

„Все още не сме говорили с други политически сили по предложенията ни“, уточни тя. „Започнем ли пак тяснопартийно да се състезаваме кой е по по-най, няма да постигнем истински резултат, какъвто ние искаме“, коментира лидерът на БСП. „В годините на прехода са направени грешките в здравеопазването, но е крайно време да осъзнаем, че само промяна в моделите ще реши проблема, а не допълнително наливане на пари в едни и същи системи, откъдето тези пари изтичат“, поясни тя и допълни, че от БСП не са съгласни да се закриват общински болници. „Подкрепяме предложенията на Сотир Цацаров за реекспорта на лекарства, направени в комисия при изслушването му за лекарствата“, посочи Корнелия Нинова.

Цацаров

В отговор на въпрос откъде са дошли доходите ѝ на 28 години да си купи 125 кв. ателие и 24 кв. гараж и колко момичета на тази възраст могат да си позволят това, Нинова отсече: „По всички въпроси за „Техноимпекс“ главния прокурор вчера даде отговор. Не мога да кажа повече от това, а и не съм компетентна да говоря“.


Leave A Reply