Светът реагира бурно на решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел. Осем от 15-те държави в ООН призоваха за спешна среща до края на седмицата заради решението. Масови протести имаше в йорданската столица Аман и в Газа. Речта на Доналд Тръмп предизвика бурна реакция и в Истанбул, където близо 1500 души се събраха на шумен, но мирен протест пред консулството на САЩ в града. За днес са планирани масови демонстрации на палестинци.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Като цяло международната общност изрази несъгласие с решението на Тръмп. Франция и Германия не подкрепят решението. Китай и Русия също изразиха тревогата си от евентуална ескалация на напрежението в региона. Премиерът на Великобритания Тереза Мей заяви, че британското правителство не е съгласно с решението на САЩ, тъй като не помага за постигането на мир в региона.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

В същия тон реагираха и в арабския свят. Йордания отхвърли признаването. Катар го нарече „смъртна присъда за всички, които търсят мир“. Палестинският президент Махмуд Абас осъди остро решението на американския президент. Според Хамас то „отваря вратите на ада“. Единствено Израелският премиер Бенямин Нетаняху определи действията на Тръмп като исторически.


Leave A Reply