След последните парламентарни избори, новото коалиционно правителство тръгна със заявката за пълно реализиране на 4-годишен мандат. С наближаването на края на 2017 година и проектирането на приоритетите за следващата година става ясно, че 2018 година се очертава като ключова за успешното представяне на кабинета „Борисов 3“. През следващата година вниманието на българските граждани ще бъде насочено към няколко конкретни сектора в българската политика, от които ще стане ясно, дали правителството ще утвърди доброто си представяне.

София ларго

На първо място трябва да се отбележи българското председателство на Съвета на ЕС. В чисто организационен план едва ли ще се стигне до грешки и то ще протече в рамките на нормалното. По-важното е какви дивиденти ще спечели България от това председателство, какви ще бъдат бъдещите ползи от него. Председателството на ЕС е реален шанс България да засили позициите си в Европейския съюз и да привлече максимално вниманието към себе си. Всяка една позитивна европейска политика реализирана по време на председателството би била в плюс за България и успех за нейното правителство.

Западни Балкани ЕС
Интеграцията на Западните Балкани е един от основните приоритети пред българското председателство. В последните месеци от управлението на кабинета „Борисов 3“ ясно се виждат заявките България да се превърне в мотор на интеграцията на Западните Балкани. Кулминацията на тези усилия ще бъде насрочената за май месец среща в София на лидерите на Западните Балкани с представителите на ЕС. Очаква се на нея да се вземат важни решения за кандидатстването на Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора и Албания в ЕС и НАТО. Дори при частичен успех, България ще получи историческа заслуга и признателност в тези процеси и ще се утвърди като фактор в европейската дипломация.

снимка: turako.ru

снимка: turako.ru

През тази година започна отново усилено да се говори от правителството за влизане в Шенген и еврозоната. Очаква се през 2018 година по време на председателството на България на Съвета на ЕС да се постигне напредък и в тази сфера. В най-добрият случай догодина България трябва да се присъедини към Шенген и да влезе в чакалнята на еврозоната. Този успех би затвърдил доброто представяне на България на европейската сцена, а моментът е повече от подходящ.Цачева

Във вътрешно политически план кабинетът „Борисов 3“ трябва да постигне видими резултати в три наболели теми за обществото ни- борбата с корупцията, здравеопазването и образованието. За министъра на правосъдието предстои една трудна година с много големи очаквания към нея, които тя трябва да оправдае. Очакванията не са само от българския народ, но и от ЕК. България все още е под мониторинг в сектор правосъдие. През 2017 се забеляза напредък най-вече в намаляване на бюрократичната тежест и забързване на делата, но тежката работа тепърва предстои през новата 2018 година.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Здравеопазването е жизнено важна и чувствителна тема за всяко едно общество, а живота на всяко едно правителство зависи до голяма степен от резултатите в този сектор. Министърът на здравеопазването подаде оставка в деня, в който правителството прие новия бюджет за 2018 година. Новият министър Кирил Ананиев ще има тежката задача да се нагърби с може би най-сложното за управление министерство. Ананиев има нужда от смелост и решителност, за да се пребори с натрупалите се с десетилетия проблеми в системата.

БГНЕС

БГНЕС

Образованието беше водеща тема в предизборната кампания на ГЕРБ, както и в управленската програма на коалицията. Заявките, които даде правителството са големи, затова логично и очакванията на хората са големи. Донякъде те вече бяха оправдани. Заплатите на учителите постепенно се увеличават, а образователната база в основните и средни училища е на много добро ниво. Въпреки това през следващата година се очаква да се видят основните резултати от новите реформи в образованието, свързани с учебните материали, предотвратяването на отпадане на ученици от образователната система и повишаване на качеството на образование, чрез променяне на модела на субсидиране на училищата.

снимка: obrazovanieto.bg

снимка: obrazovanieto.bg

Важно е през 2018 година на дневен ред да се изложат и проблемите във висшето образование в България и да се предложат мерки за тяхното разрешаване. ЕС вече разкритикува прекалено голямата бройка на университети в България, която размива качеството на образование, излязоха и много сигнали за корупция и неправомерно разпределяне на средства в най-елитните български университети.

МВР

МРРБ

На последно място, но не и по важност, е редно да се споменат и очакванията в сферата на инфраструктурата. Добрите темпове на развитие на инфраструктурата в България през последното десетилетие повишиха очакванията и взискателността на гражданите и всяко едно ново забавяне в реализирането на големите инфраструктурни проекти би се отразило негативно върху представянето на правителството.Николай Нанков, "Витиня"

Сред ключовите очаквания за 2018 година са започване на отлаганото с десетилетия дострояване на АМ „Хемус“, строежа на АМ „Калотина“, свързващ София с новата сръбска магистрала до Белград, започване на свързващата София и Букурещ магистрала- Русе- Велико Търново, както и започване на последния и най-проблемен лот от АМ „Струма“ в Кресненското дефиле. Всичко това е обвързано и с очакваното за 2018 година въвеждане на ТОЛ системата за тежкотоварни автомобили, която министър Ненков на няколко пъти определи като ключова за бъдещото развитие на инфраструктурата. През 2018 се очаква и цялостното реализиране на скоростния път Бургас- Слънчев бряг, който е от ключово значение за българския летен туризъм.

България има уникалната възможност през следващата година да постигнат значителен напредък в развитието си. Добрите икономически показатели, председателството на Съвета на ЕС, политическата стабилност и относително спокойната регионална обстановка, са шанс за страната ни да изпъкне, а правителството на „Борисов 3“ да подпечата пълен мандат. Очакванията от Европа и от българските граждани са големи, а почвата за развитие е благоприятна. Всичко е въпрос на постоянство и много работа.


Leave A Reply