В центъра на столицата няма да се строят сгради по-високи от 50 метра. Два са районите, където ще могат да се строят много високи постройки – след седми километър край бул. „Цариградско шосе“ и в „Люлин”, където Околовръстното шосе се пресича с бул. „Царица Йоана“. На първо четене депутатите приеха Закона за устройството и застрояването на Столична община, където се определя височината на сградите в различните части на София. В зоната между булевардите „Евлоги и Христо Георгиеви“, „Цар Борис III”, „Драган Цанков”, „Александър Малинов“ и Южната дъга на Околовръстното се забранява строежът на по-високи от 75 метра сгради. Извън тази зона те могат да достигат до 150 метра.

снимка: gradat.bg

снимка: gradat.bg

Миналата година през октомври, главният архитект на София Здравко Здравков каза, че проектът за изменение на Закона за устройство и застрояване на Столичната община е бил представен пред депутати от ГЕРБ, а в пленарната зала ще го внесе Александър Ненков и целта на проекта е да не се скрива планината. За постройки с височина над 75 метра е предвидено да се изискват два плана – подробен устройствен план на сградите, който да включва и работен устройствен план, които ще се одобряват от Столичния общински съвет.

столична община

На терените, намиращи се между блоковете, уредени като озеленени площи и ползващи се от всички, няма да може да им се променя предназначението, тъй като стават част от зелената система на Столична община. Там няма да може да се строи или пък да бъдат превърнати в паркинги, се предвижда в промените на закона. Направено е предложение промени да има и в Закона за териториалното деление на Столична община, за да може да се определят границите между районите „Витоша“ и „Панчарево“; „Овча купел“, „Люлин“ и „Банкя“.


Leave A Reply