Модерни български вина от уникални за страната ни сортове – на това заложи протоколът по време на коктейла след официалното откриване на българското председателство на ЕС в четвъртък вечерта.

evropredsedatelstvo (2)

 

Един от подбраните брандове бяха най-новите червени вина на New Bloom Winery (избата се намира в Съединение, Пловдивско). Те са от немския сорт Дорнфелдер. New Bloom Winery са единствените, които го отглеждат в България. Избата е избрана за партньор и на още няколко ключови протоколни събития в календара на председателството като модерното лице на българското винарство.

 

Според енолозите именно тероарът на Тракийската низина, където са лозята им, дава възможност за създаването на уникални български вина, които по нищо не отстъпват на световните тенденции. Периодът на гроздобера също е от изключителна важност, конкретно за Дорнфледер, защото само няколко дни забавяне може да коства цялата реколта. Гроздето се бере на ръка и се транспортира в отделни касетки до избата, която е само на 6 км от лозовия масив.

26678141_2108881619339897_3249250927730703621_o

Едноименната марка New Bloom включва още едно червено вино от чист Регент, едно розе и едно бяло вино. Серията може да се открие основно в специализираните винени магазини на цени около 14-15 лв.

„Бутилка българско вино е чудесна реклама и спомен, който всеки чужденец може да отнесе от страната ви“, коментираха еврогостите по време на приема. „Българското винопроизводство преживява истински Ренесанс и родните изби се поставят редом до едни от най-известните френски, италиански, испански производители. Достойна конкуренция сме и на Новия свят. А това в голяма степен се дължи както на професионализма на винарите и техните усилия, така и на добрите климатични условия, които имаме в България.“, коментираха от New Bloom Winery.

В края на миналата година тя бе определена за най-добрата българска изба. А Тракийската низина за втората най-добра винена дестинация в света.


Leave A Reply