Как може отделните системи да бъдат интегрирани, по какъв начин може тези, които са много, но по-малко точни и тези, които са точни, но са по-малко, както и тези, които предстои да бъдат включени, за да има ясна картина върху информацията за въздуха в София, бе обсъдено на среща по инициатива на министъра на околната среда Нено Димов, касаеща опит за интеграция между различни източници, които дават данни за замърсяване на въздуха в София.

Нено Димов

Столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи, че се разработва процедура за избор на изпълнител на общинска мониторингова система, която също ще бъде интегрирана в съществуващата. Тя ще включва 20 станции за измерване на въздуха. Важен ще бъде изборът на местата на поставяне на станциите. „Информация за източниците на замърсяване е важна за взимането на решения и за мерките, които трябва да се вземат за подобряване качеството на въздуха.“, категорична беше Фандъкова. „Темата днес е повече информация за гражданите и повече източници за нас, за да се даде яснота в кои райони кои са източниците на замърсяване“, добави столичният кмет.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Проф. Христомир Брънзов, част от екипа, разработил системата, която показва нивата на замърсяване на въздуха, заяви, че чисто технически ще се съвместяват станциите еталони на Изпълнителната агенция по околна среда, които са 5 в София и повече от 200 станции, които гражданите са изградили сами. „Въвеждането на системата няма да струва нищо, уговорката е Министерството на околната среда и водите да разреши на гражданите да монтират своите станции“, допълни той. Брънзов потвърди, че учените на добра воля ще направят корекция на данните на любителските уреди.

София, въздух

Стефан Димитров от гражданска мрежа за независимо измерване на въздуха заяви, че днес е добър ден за гражданското общество, защото данните от техните над 500 станции в страната ще могат да се ползват в столицата и страната. Параметрите, които измерват уредите на гражданската мрежа, са за фини прахови частици 2,5 микрограма/куб.м. и 10 микрограма/к уб.м., температура, атмосферно налягане и влажност на въздуха.


Leave A Reply