Официалното откриване на българското председателство на ЕС в Брюксел премина с голям коктейл в центъра по изкуствата BOZAR. В духа на Трифон Зарезан особено внимание бе обърнато на традициите, които има страната ни в правенето на вино.

informo.bg

Европейските гости опитаха бутикови вина F2F на изба New Bloom Winery. Името на марката буквално означава „лице в лице“ (face-to-face), a на етикета са изобразени две обърнати едно към друго лица.

„Това, което може би не знаете, е че на нашите български земи траките са правели едни от най-хубавите вина в Европа“, заяви министър Лиляна Павлова. Оперната прима Соня Йончева се присъедини към събитието от Ню Йорк, след което пожела на гостите „Наздраве“ с чаша българско вино от тракийските земи.

Червеното вино, което опитаха гостите е купаж от сортовете Каберне Совиньон, Сира и Регент. New Bloom Winery са единствените в България, които отглеждат лозови масиви от немския сорт Регент, както и друг нетрадиционен винен сорт – Дорнфелдер, който присъства единично в другото червено вино в серията F2F. Още при създаване на лозовите масиви екип от агрономи, енолози и технолози от избата са изследвали особеностите на климата, направен е анализ на почвените слоеве, специален подбор на подходящата подложка, съобразен със спецификата на сорта. Всички лозови масиви на New Bloom Winery се намират в Тракийска низина. С редовни замервания за ароматна и фенолна зрялост екипът подбира внимателно времето на беритба, която се прави ръчно. Следва ферментация в малки съдове и отлежаване в нови френски дъбови бъчви от 4 до 14 месеца в зависимост от сорта. Бутилките се затварят с коркови тапи от най-високо качество и на ръка се запечатват с восък. F2F се произвежда в лимитиран брой бутилки.

„Радваме се, че можем да представим българското винарство пред Европа с едно уникално и запомнящо се вино като F2F. Българското винарство е  подем и родните изби правят вина от световна величина“, разказаха от производителя.

На събитието в Брюксел присъстваха премиерът, президентът, министри и представители на водещи европейски институции. В програмата на концерта в зала BOZAR участваха също Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров, хор „Ваня Монева“ с диригент Ваня Монева и пианистът Людмил Ангелов. Те представиха произведения от българската и от европейската музикална класика, както и фолклорни творби.


Leave A Reply