Руският милиардер бизнесмен Михаил Фридман, член на Надзорния съвет на търговската верига Х5, заяви, че е трудно да се предвиди дали и как включването му в т.нар. Кремълски списък, издаден от Министерството на финансите на САЩ, ще се отрази на неговата бизнес империя.

„Честно казано… въз основа на критериите за съставянето на списъка нито аз, нито моите партньори можехме да избегнем включването ни в него. Не знам дали това е добър или лош късмет. Ние сме в списъка на „Форбс“ от доста години.“, казва руският милиардер Михаил Фридман.

Изготвен като част от пакет със санкции, приет като закон през август 2017 от Конгреса, Министерството на финансите на САЩ обяви списък с приближени на президента Владимир Путин и руски олигарси. Включването на определени лица в списъка не означава автоматично, че те ще станат обект на санкции, но вероятността това да се случи е твърде голяма.

„Включването ни в списъка бе неизбежно с оглед на критериите, използвани от финансовото министерство на САЩ. Много трудно е да изчислим удара върху нашия бизнес от евентуални санкции. Едва ли ще ни отмине, съдейки по политиката на санкции на Съединените щати.“, уточнява Фридман.

 

Фридман и неговите партньори контролират „Алфа груп“, която включва частната банка Алфа банк, търговската верига за търговия на дребно Х5 и други активи. Освен това Фридман е главен акционер в компанията „ЛетърУан“, която инвестира в петрол, телекомуникации, технологии и други области. Състоянието на Фридман се оценява на 14.4 милиарда долара и той е на 75-то място в класацията на „Форбс“ по богатство за 2017 г.

Руснаците вече реагираха гневно на „Кремълския списък“ и предупредиха, че той може да навреди необратимо на отношенията със САЩ.


Leave A Reply