Турският президент Реджеп Ердоган отхвърля друг вариант освен присъединяване на Турция към Европейския съюз. Ердоган каза това в интервю за италианския вестник „Стампа”, цитиран от агенция Франс прес.
Ердоган
„Европейският съюз трябва да спази обещанията, дадени на Турция”, каза турският държавен глава. „Европейският съюз блокира преговорите за присъединяване на Турция и създаде впечатлението, че липсата на напредък зависи от нас. Това е несправедливо. Несправедливо е и че някои страни от Европейския съюз ни предлагат други опции вместо присъединяване”, добави Ердоган.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

В началото на януари президентът на Франция Еманюел Макрон предложи на турския държавен глава „партньорство” с Европейския съюз вместо членство. Френският държавен глава отбеляза, че е необходимо да се помисли възможно ли е преразглеждане на отношенията между Турция и Съюза не в контекста на интеграционен процес, а евентуално като „сътрудничество, партньорство”.
turkey-eu турция ес
„Искаме пълно присъединяване към Европейския съюз. Другите опции не ни задоволяват”, отсече Ердоган. Той напомни за ключовата роля на Турция за мигрантския въпрос: „Ние сме значими за спирането на мигрантите от Изтока, които се отправят към Европа, и също така да гарантираме стабилността и сигурността в Европа. Полагаме големи усилия в борбата с терористични организации като Кюрдската работническа партия, Силите за защита на народа и „Ислямска държава”, отбеляза Ердоган.


Leave A Reply