„През 2017г. са иззети над 50 млн. къса цигари, както и над 48 тона нарязан тютюн“, каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев след представянето на резултати от изследване за контрабандата на цигари. „МВР поставя акцент върху противодействието на контрабандата на цигари и тютюневи изделия. Засилва се капацитетът на нашите органи“, заяви той.

Валентин Радев

„През 2017г. са проведени 43 специализирани тематични операции. Структурите на МВР са извършили 1154 проверки на обекти“, обясни министърът. „През септември 2017г. със Специализираната прокуратура са иззети 915 мастербокса цигари. Задържани са 9 лица, повдигнати са обвинения на петима. Това е само един пример от 2017г.“, коментира Валентин Радев. „Предотвратени са щети за над 16 млн. лева. Така работи държавата – регулярно, методично и резултатно“, заяви вътрешният министър.

Горанов

„В тригодишната фискална рамка до 2021г. не планираме да променяме акцизите“, каза министърът на финансите Владислав Горанов. „Общата цел е да поддържаме стабилна финансова перспектива и да пълним нашия бюджет. България ще поддържа тезата, че е рано за нарастване на минималните акцизни ставки. В национален аспект не смятаме засега да прилагаме по-високи от минималните, установени за Съюза, акцизни ставки. Тоест в тригодишната фискална рамка до 2021г. не планираме да променяме акцизите. Номиналните ръстове, които регистрираме в увеличение на приходите от акциз са удовлетворителни и смятаме, че това темпо може да бъде поддържано. Мисля, че както и досега, можем да продължим съвместните усилия в тази посока“, заяви финансовият министър.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Отбелязваме най-ниското до момента ниво на контрабанда при цигарите – 6%“,  каза главният прокурор Сотир Цацаров. „На първо място искам да отбележа, че формулировката, под която е обозначено проучването „Цигари непредназначени за местния пазар“, е изключително деликатна и в същото време показваща за какво става дума. Най-общо казано става дума за това, което представлява незаконна търговия, контрабанда и което в крайна сметка осъществява и престъпни състави“, подчерта главният прокурор.

Цигари new-glasgow-illegal-cigarettes

„Въпреки деликатната формулировка „цигари, непредназначени за местния пазар“, не може да не отбележим няколко неща. На първо място плюсовете – да, 6% е най-ниското ниво, мерено до момента. Тези 6% обаче не бива да ни успокояват, защото в рамките им маржовете са много големи по места“, заяви Цацаров. По думите му има места с много нисък процент и места с много висок. „Ако Хасково, с най-висок процент, го обясняваме географски, възникват въпросите за Велико Търново и Пазарджик. Такива въпроси възникват и по отношение на марките цигари с оглед на това, че отново лидер остава една и съща компания. Така или иначе усилията и на прокуратурата, и на МВР са свързани не само с противодействието на незаконната търговия с цигари. Това е само един от спектрите на нашата работа. Само снощи са задържани 32 кг хероин“, допълни той.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Приходите за януари от бюджета на горивата са с 12% ръст“, каза премиерът Бойко Борисов след представянето на резултати от изследване за контрабандата на цигари. „Трайна е тенденцията за намаляване на контрабандата, не да го направим веднъж или кампанийно, тримесечие след тримесечие върви, което е най-радостното. Затова и приходите в бюджета са такива“, заяви той. „Как може България да е на 6% и кой от къде се яви пита има ли борба с корупцията- има, ето я“, коментира Бойко Борисов и изтъкна, че с това се мери реално свършената работа.

цигари

По повод представеното проучване премиерът посочи: „Това е най-точното проучване, по прост и практичен начин. Във всеки град се обръща кофа за боклук и се броят кутиите без бандерол и със бандерол“. „Това не е като социологическите проучвания преди избори“, коментира Бойко Борисов. „То показва не усещането, не имагинерната величина, а резултатът от борбата с контрабандата на практика“, каза още той.


Leave A Reply