Дигитализацията е ключът за опазване на музейните експонати. Това каза министърът на културата Боил Банов в предаването пред БНТ.

Боил Банов

„Ние работим много по дигитализацията. По норвежката програма над 2,5 милиона са дадени за 9 центъра в страната за дигитализация. Предстои ново подписване на нова част от норвежката програма, пак ще се инвестират много пари. Търсим вариант, технологиите са такива вече, че реално на много места хората без допълнително финансиране извършват тази дейност. Имаме цели области като Пловдив, където може да говорим за 100% дигигитализация. Но това само по себе си престъпника не може да го спре, може да спомогне да бъде по-лесно идентифициран и наказан, но човешкия фактор винаги ще остане такъв, дори и в музеите“, отбеляза още министърът на културата.

роза музей

Той потвърди, че снощи е избран нов директор на Националния исторически музей, но не пожела да го обяви името му преди приключването на административните процедури.

Къща-музей Пейо Яворов

По отношение на конкурсите за директори в Българските културни институти в Берлин, Виена, Лондон, Братислава, Прага и Будапеща, министър Банов обясни, че най-вероятно те ще се проведат след края на председателството на Съвета на ЕС. „


Leave A Reply