46% от българите над 18 години казват, че в последните пет години са почивали, макар и за малко, на български морски курорт. 35% пък твърдят същото за планински курорти у нас. 20% са посетили чуждестранен морски курорт, а 2% – чуждестранен планински курорт. Това посочват данните от изследване на „Галъп интернешънъл“.

1

41% от българите казват, че в започващата година ще посетят български морски курорт, 31% твърдят, че ще отидат на български планински курорт. 15% се надяват да отидат, дори и за кратък отдих, на море в чужбина, а 3% – на планина в чужбина.

2

Мнозинство от българите са крайно категорични за въвеждане на повече правила и ред в курортните места. Всякакви мерки за въвеждане на ред по плажовете се одобряват. Мнозинство от 92% приемат идеята за по-ясни правила къде могат да се разполагат каравани и палатки. 84% пък одобряват тавани на цените на чадъри и шезлонги. Мнозинство от 63% принципно одобрява идеята за категоризиране на плажовете. Всички мерки, предлагани от ресорните администрации, срещат почти инстинктивна подкрепа сред обществото. Респективно, 39% одобряват работата на туристическото министерство, 35% не я одобряват, а останалите се колебаят.

плаж

Мнозинство от 55% одобряват преместваемите обекти по морето да добият стандартизирана визия, 36% не одобряват, а останалите се затрудняват да отговорят. Мнозинство от 67% обаче не е съгласно подобни търговски обекти около плажовете да бъдат напълно премахнати и продажбата на храни и напитки да се премести изцяло към първата линия с хотели. Подобна мярка едновременно би затруднила и родните туристи, и оскъпила покупките им поради надценките в хотелите.

3

За 62% от българите проверките по курортните места трябва да се правят незабелязано и през цялото време – за да има постоянен контрол. Малцинство от 36% избират становището, че проверките по курортните места трябва да се правят заедно с медии и в присъствието на туристите – за да има повече гласност. Останалите се колебаят.

 


Leave A Reply