Гръцкото министерство на външните работи официално приветства решението на македонското правителство да промени имената на летището в Скопие и на магистралата от столицата до гръцката граница. От ведомството изразиха надежда, че това е ново начало на отношенията между двата народа.“ Поздравяваме македонското правителство и решението му магистралата да се казва „Приятелство“, а летището, което досега се наричаше „Александър Македонски“ да бъде наречено „Международно летище Скопие“.

За преименуванвто се заговори още по време на срещата на премиерите на двете балкански държави Зоран Заев и Алексис Ципрас в Давос. Това беше и първата официална среща на Македония и Гърция от седем години насам. В понеделник Заев заяви, че страната му е готова за име с географски показател, за да може спорът с името да се разреши в максимално кратки срокове и Скопие да получи перспектива за НАТО и ЕС. Географските маркери, които се обсъждат с Атина са “Северна Македония“, “Горна Македония“ или “Вардарска Македония“.

epa06471641 A handout photo made available by the Press office of Greek Prime Minister shows Prime Minister of the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Zoran Zaev (L) and Greek Prime Minister Alexis Tsipras (R) shaking hands during their meeting on the sidelines of the World Economic Forum (WEF) in Davos, Switzerland, 24 January 2018. Their meeting is part of a diplomatic marathon to resolve a 25-year-old name dispute affecting relations between the two countries.  EPA/YANNIS KOLESIDIS / GREEK PRIME M  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

EPA/YANNIS KOLESIDIS / GREEK PRIME M HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Македонските власти са готови да приемат основно искане на Атина и новото име да е за всеобща употреба – международна и вътрешна. Заев допълни, че е оптимист, че през следващите 6 месеца може да се намери решение и да се затвори десетилетния спор с Гърция. Решение в следващите месеци заяви, че вижда и представителят на ООН по спора за името Матю Нимиц, който преди седмица беше в западната ни съседка. Ако се съобразяваме с Гърция и тя с нас, убеден съм, че ще намерим взаимноизгодно решение, заключи Заев. По-рано във вторник стана ясно, че председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер ще посети Македония в края на този месец. Темата за спора за името, очаквано ще бъде основна по време на визитата.


Leave A Reply