Протест срещу наложеното от президента Радев вето върху Закон за посевния и посадъчния материал ще се проведе днес пред парламента. Одобрените от парламента промени в закона предвиждат собствениците на земеделски земи със сменено предназначение, които не са успели да започнат строителство в законовия срок, да могат да препотвърдят статута на земите си, за да не се превръщат отново в ниви.

президентство

Те имаха 6-годишен срок, който изтече през май 2017 г. да започнат реализацията на инвестиционните си намерения. В противен случай земята в регулация отново трябваше да стане земеделска. Още миналата година депутати от „Обединени патриоти“ и ГЕРБ предложиха корекция, удължаваща този срок с три години, но тя не бе приета.

Румен Радев

В края на миналата година сходни текстове отново бяха предложени от „Обединени патриоти“ в преходните и заключителни разпоредби в Закона за посадъчния материал, като бяха приети в края на януари тази година.

земеделска земя

От мотивите към ветото се вижда, че Радев не е съгласен с правилата за промяната на предназначението на земеделските земи. Според президента актуализираните текстове не изпълняват конституционното задължение на държавата за особена закрила на земята и не гарантират промяна на предназначението на обработваемите земи само по изключение при доказана нужда.


Leave A Reply