Европейският парламент (ЕП) прие днес резолюция, в която осъди стотиците случаи на задържане на граждани, извършени от турските власти, за да потушат критиката срещу военната офанзива на Анкара в Африн (Сирия). Евродепутатите осъдиха задържането на журналисти, дейци, лекари и други граждани, възразили срещу турската военна намеса в сирийския район под кюрдски контрол.

снимка: The Daily Dot

снимка: The Daily Dot

„Извънредното положение, обявено след неуспешният опит за военен преврат на 16 юли 2016 г. в Турция, се използва за допълнително потискане на законната и мирна опозиция“, се посочва в резолюцията. ЕП настоява за отмяна на извънредното положение, въведено в Турция, за незабавно и безусловно освобождаване на всички задържани за упражняване на свободата си на изразяване на мнение и сдружаване, включително германския журналист Дениз Юджел и четиримата журналисти от вестник „Джумхюриет“. ЕП призовава за оттегляне на обвиненията срещу финландско-турската гражданка Аяла Албайрак, осъдена задочно, както и за освобождаването на Осман Кавала.

турция

Евродепутатите очакват оттегляне на всички обвинения срещу председателя на „Амнести интернешънъл“ за Турция Танер Кълъч. От институцията настояват Анкара да спазва Европейската конвенция за правата на човека, в която ясно се отхвърля смъртното наказание. В документа се предлага предприсъединителните средства за Турция да бъдат обвързани с условия за подобрения в областта на правата на човека, демокрацията и принципите на правовата държава.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Неджми Али (АЛДЕ, България) заяви, че е необходим по-балансиран подход към състоянието на човешките права в Турция. „Погрешното възприемане и лошата преценка на фактите могат да създадат доста негативна картина на турското общество. Не трябва да забравяме, че Турция изпълнява основна роля за справянето с бежанската криза чрез предоставянето на убежище на милиони хора. Въпреки че този процес е организиран само въз основа на съвместно изявление на ЕС и Турция, той допринася ефективно за защитата на външните граници на Съюза. Това се наблюдава в Югоизточна Европа и особено в моята страна България“, добави той.

turkey-eu турция ес

През ноември 2016 г. евродепутатите призоваха за временно замразяване на преговорите за членство с Турция. „Разговорите за присъединяване на Турция към ЕС трябва да бъдат прекратени, ако предложените промени в конституцията продължат, тъй като те са в противоречие с изискванията за членство в ЕС“, заявиха евродепутатите през юли миналата година.


Leave A Reply