Неща, заложени в Търновската конституция преди толкова години, и днес са актуални – разделението на властите и децентрализацията. В нея има много неща, с които можем да се гордеем. Това каза зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов при посрещането на първите посетители в деня на отворени врати по повод 139-ата годишнина от Учредителното събрание, предаде Агенция „Фокус“.

БГНЕС

БГНЕС

„Търновската конституция е завещана от дедите ни, а всички ние, българите, обичаме историята си, уважаваме дедите си, пазим спомена за тях. Най-важното – всеки един от нас в сърцето си е готов, независимо от всичко, да пази България“, заяви той. „Нека всички видят Конституцията, да я запомнят, и да знаят, че са се докоснали до светинята“, призова Емил Христов.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Народното събрание е място, което е гордост за всеки българин. Идвайки насам си мислех, че някои от Вас със сигурност един ден ще дойдат в тази сграда и ще бъдат по-добри народни представители от нас. Вярвам в това“, обърна се зам.-председателят на парламента към първите гости. „България има нужда от хора като вас, от тази мисъл, която носите със себе си. Убеден съм, че преди да дойдете тук, всеки от Вас е отворил и е прочел нещо за Първото Велико Народно събрание, за парламента и за Търновската конституция“, каза още той.

На първите посетители бяха раздадени книги за създаването на Търновската конституция, за участниците в Учредителното Народно събрание в Търново през 1879 година, както и за началата на българския парламентаризъм.


Leave A Reply