Без транспорт, летища и инфраструктура не можем да привличаме и посрещаме повече туристи в дадена страна. Това каза еврокомисарят по вътрешен пазар, индустрия, предприемачество и малки и средни предприятия Елжбета Биенковска на пресконференция след неформалната среща на министрите на туризма, предаде „Фокус“.

„Предизвикателствата си остават едни и същи, но в контекста на следващата финансова рамка е още по-важно да се обсъждат теми като цифровизацията, уменията, рекламата. Преди един месец започнахме европейската година на туризма Европа-Китай и значението на България е региона“, коментира Биенковска. председателство

Тя уточни, че се обсъжда многогодишната финансова рамка. „ЕК предостави основните насоки преди около една година за това как да се използват различни източници на европейско финансиране за туризъм, защото нямаме отделен фонд. Апелираме към държавите членки потенциалът на отрасъла да бъде обсъждан, за да може той да бъде финансиран по линия на следващата многогодишна финансова рамка. Най-важно е да се говори за нивото на финансиране, тъй като туризмът е много широк отрасъл. Освен това той има влияние върху други отрасли и брънки по веригата на добавената стойност“, допълни тя.

Според нея без транспорт, летища и инфраструктура не могат да се привличат и посрещат повече туристи в страната. „Другият въпрос е устойчивостта на туризма. В някои градове хората просто не искат повече туристи и затова трябва да бъдат рекламирани и други дестинации, които не са толкова познати, както са столиците. Трябва да споменем и Брекзит в този контекст. Ще стигнем да успешни решения и ще можем да насочим усилията точно в онези пунктове на туризма, където въздействието ще бъде най-силно“, каза още еврокомисарят.Николина Ангелкова

Обсъдихме ролята на туризма в икономиката на всяка една от нашите страни, колко е важна тази индустрия за всички. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на пресконференцията. „Повече от 10% от БВП е на Европа. На срещата присъстваха страните от Западните Балкани и Турция. Създаването на съвместни туристически продукти за далечни пазари. Хърватският министър на туризма направи доста иновативно предложение за създаване на европейски туристически фонд“, коментира Ангелкова. По думите ѝ дискусията е била изключително успешна.


Leave A Reply