Задържаният у нас и издирван от Интерпол за тероризъм Науфал Захри ще остане в ареста за 90 дни, след което ще бъде екстрадиран, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Мароканецът е предполагаем член на „Ислямска държава“ и е задържан на българската граница на 13 януари.

Арнаудова поясни, че Захри е имал 5 различни документа за самоличност – сирийска лична карта, сирийски паспорт, испанска лична карта, документ за семейно положение, както и сирийско свидетелство за управление на МПС. При проверката българските власти установяват, че мароканецът е обявен за издирване от Интерпол, а документите са фалшифицирани.

Румяна Арнаудова снимка: БГНЕС

Румяна Арнаудова
снимка: БГНЕС

Лицето се издирва за съставяне на група и подготовка за извършване на терористични действия, набиране на средства и членове за „Ислямска държава“, като според свидетелски показания е на високо ниво в йерархията на терористичната организация. Пред журналистите в хасковската съдебна зала Захри обясни, че е живял 4 години в Сирия с жена си и шестте си деца, като се е препитавал с търговия. Твърди, че не е знаел, че тайните служби в Мароко го търсят и е влязъл нелегално у нас след като платил 2200 евро на трафикант на хора.


Leave A Reply