„Щом хората са уплашени от Истанбулската конвенция – махаме я и връщаме дебата отначало“, каза премиерът Бойко Борисов в пред бТВ. На въпрос извиват ли ръцете на ГЕРБ партньорите от Обединените патриоти заради Истанбулската конвенция, премиерът прочете заглавието – Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. „Винаги като партия и държава мисля, че всички сме срещу насилието над жени и деца и домашното насилие. Вместо дебатът да се проведе, приемам и това, че някъде може да има текст, който да тревожи някого. Парламентът е мястото, където текст по текст се дебатира и се отхвърля“, обясни той.

насилие

„Патриотите никога не са казали, че ще подкрепят такава Конвенция. На тях мога да им се сърдя само защото няколко пъти им казах – колеги, ние няма да приемем Истанбулската конвенция в парламента с различни от нашите гласове“, каза Борисов. „Тази Конвенция няма да влиза в Народното събрание, сега е Конституционният съд. Никога не съм правил на инат, може би и затова толкова пъти хората ме избират. Съобразявал съм се с всеки едни глас и настроение, още повече пък ако има и църква. По-странно ми е как колегите от БСП и президентството заговориха за кукловоди, които искат да приемат тази конвенция, приета от 47 държави в Съвета на Европа. Явно поставяме под въпрос дали да членуваме в ЕС“, допълни той. „Казал съм го на Патриотите, казвам го и като председател на ГЕРБ, ние Истанбулската конвенция ще я приемаме само ако имаме абсолютен консенсус в българското общество“, поясни Бойко Борисов.

бсп, нинова

Относно идеята за референдум, Борисов заяви: „Искат да похарчим 20- 30 млн., не ни трябва тези пари на държавата, да ги дадат за нещо смислено? Защо да ги похарчим? Тук това не се третира – стига с тази Истанбулска конвенция. Приета е в Истанбул. Именно зад тези конвенция, зад която ние застанахме като европейска партия, беше Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Няма смисъл от референдум“. По думите му темата за еднополовите бракове не стои. „Щом хората са уплашени – махаме я. Връщаме дебата отначало. Като лидер на ГЕРБ ще разпоредя на депутатите – няма да се занимавате с Конвенцията, докато не седнем наново и не кажем кое е добро като текст“, каза още той.

снимка: desant.net

снимка: desant.net

Борисов разкритикува вицепремиера Валери Симеонов за езика, който той е държал на евродепутата Ска Келер, която посети миналата седмица България. „С начина на изразяване на Валери Симеонов не съм съгласен и не го възприемам“, категоричен е той. Борисов заяви, че зелените не могат да се оплачат от него. Премиерът обеща прозрачност при изграждането на втора кабинкова линия и съпътстващите съоръжения в Банско. В тази връзка ще нареди на министър Нено Димов да се разсекрети необходимата документация. „Не можем да отречем, че Банско е в десетката на световните зимни курорти“, подчерта Борисов.

радев, борисов

радев, борисов

„Моите отношения с президента Румен Радев са добри и се отнасям с изключително уважение. Когато говорим с него, се разбираме прекрасно. С президента Радев няма тема, по която да не сме се разбрали“, заяви Борисов, коментирайки отношенията си с държавния глава. Премиерът призова президента да не слуша своите съветници и на първо място Иво Христов.

борисов ердоган

Борисов е категоричен, че не е заобиколил президента Радев при взимането на решение за поканата към турския президент Реджеп Ердоган, който ще посети страната ни на 26 март, за да се срещне с високопоставените представители на ЕС. Премиерът припомни, че е работил с президента Радев добре при поканата на френския президент Еманюел Макрон, която той е организирал в края на август във Варна. Борисов е категоричен, че мнението на президента Радев трябва да се уважава и даде за пример как е наредил на външния министър Екатерина Захариева да се съобрази с неговото искане при назначаването на нов посланик в Москва.

Западни Балкани ЕС

Борисов коментира и отношенията с балканските държави. Според него, когато на Балканите даваш акъл и съвети, това води до проблеми. Премиерът е категоричен, че ако Македония и Гърция намерят компромис за името, това ще бъде прекрасно. По отношение на неговата политика спрямо Република Македония, той заяви, че историята ще каже дали е имал успех, или не. Коментирайки икономическата ситуация в България, той заяви, че сме в петицата на Европа. „Имаме средна заплата над 1000 лева и ниска безработица“, добави той.

България, Русия

„Газовият хъб във Варна е полезен. Надявам се след изборите в Русия да намерим общ език по тези теми“, заяви Борисов. „Българинът ще живее по-добре, защото ще има работа и ще има инвестиции“, каза българският премиер. Борисов заяви, че не е хубаво да се говори така за Народния съд и неговите жертви, както го правят от БСП. „Също така не е хубаво да се говори лошо и за избитите комунисти“, добави той.


Leave A Reply