„България счита, че бъдещето на страните от Западните Балкани е в ЕС, но едва тогава, когато те са готови за това“, каза министърът на външните работи Екатерина Захариева преди началото на неформалната среща на министрите на външните работи „Гимних“, която е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС. „Много съм радостна, че днес ще посрещна моите колеги в София – в този красив град. Имаме много важен дневен ред, който ще започне със Западните Балкани – един от най-важните приоритети на Българското председателство и тяхната перспектива“, подчерта министър Захариева.

колаж: informo.bg

колаж: informo.bg

„В контекста на стратегията на Европейската комисия, която излезе на 6 февруари, ще имаме възможност да я обсъдим и да начертаем бъдещето пред нашите приятели от страните от Западните Балкани. България счита, че тази стратегия е много своевременна, всеобхватна и обективна и дава големи възможности за шестте сфери на действие, които се начертават в нея. Ние сме директен съсед на тези страни и като такъв, споделяйки добрите и лошите моменти в миналото, считаме, че нашето бъдеще е заедно в Европейския съюз, но тогава, когато те са готови. Демократичните, проспериращи и сигурни Западни Балкани са важни не само за страните тук, но и за ЕС“, коментира още външният министър.

Северна Корея- спортисти

„Също така ще обсъдим и ситуацията в Сирия в контекста на последните развития там и в контекста на конференцията, която ще се организира през април в Брюксел. Ще завършим днешния дневен ред със Северна Корея – забелязваме позитивни сигнали в диалога между Северна и Южна Корея и се надяваме те да продължат и след Олимпийските игри“, каза тя.

Гърция Македония

Захариева коментира и казуса с името на Македония. “Днес ще се видя с министъра на външните работи на Гърция, но позицията на България е ясна – това е двустранен въпрос между Скопие и Атина. Решението за името е важно за целия ЕС и се надяваме то да не създаде нови проблеми. Убедена съм, че моите колеги ще вземат най-доброто решение“, обясни тя.


Leave A Reply