Парламентът преодоля ветото на президента Румен Радев върху Закона за посевния и посадъчния материал. „За“ закона гласуваха 124 народни представители, 73 бяха „против“, а 6 се въздържаха. Счита се, че законът е приет повторно, ако за него са гласували поне 121 народни представители. Ветото бе подкрепено от депутатите на БСП и ДПС. „Против“ гласуваха от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“. Законът ще бъде изпратен на президента Румен Радев за обнародване в Държавен вестник в 7-дневен срок.
Народно събрание парламент гласуване
От БСП обявиха, че правителството очевидно се страхува от ответната реакция по промените в Закона за посевния и посадъчния материал. Според тях промените в закона е трябвало да намалят административната тежест, а не да отварят път за застрояване. От ДПС обявиха, че подкрепят ветото, защото мотивите на президента съвпадат с техните. От „Обединени патриоти“ изтъкнаха, че президентското вето разделя гражданите на собственици и на псевдозелени.
Румен Радев
Държавният глава върна закона в парламента на 2 февруари. Той изрази несъгласие с промяната на предназначението на земеделските земи. Според Румен Радев приетите правила не изпълняват конституционното задължение на държавата за особена закрила на земята. Това е шестият закон, който държавният глава, връща за ново обсъждане в парламента. Румен Радев наложи вето върху Закона за концесиите, Закона за опазване на околната среда, Закона за отбраната и въоръжените сили, Закона за бюджета на НЗОК и Антикорупционния закон. Досега парламентът преодоля всяко президентско вето.


Leave A Reply