19-годишно момче откри огън в училище в град Паркленд в американския щат Флорида и уби 17 души. Шерифът на окръг Броуърд Скот Израел разкри, че нападателят е идентифициран като Николас Круз, бивш ученик в същото училище, изключен заради проблеми с дисциплината, като според негови съученици стрелецът е имал страст към оръжията и е заплашвал свои връстници и учители и преди. Той е разполагал с полуавтоматично оръжие AR-15.

снимка: EPA/BGNES

снимка: EPA/BGNES

Инцидентът е станал малко след 14:00 часа следобед в сряда местно време (21:00 часа българско време). Круз се е появил в училището носейки противогаз, димни гранати и голямо количество муниции за оръжието си, след което е активирал противопожарната аларма. Когато повечето ученици и учители се събрали на едно място, 19-годишният е започнал да стреля, предизвиквайки паника. Множеството от хората са се барикадирали в класни стаи или хранилища. Полицията е отцепила района малко след това и започнала операция по залавянето на стрелеца, която продължи около два часа. Круз бе арестуван без да успее да рани или навреди на служителите на реда.
снимка: EPA/BGNES

снимка: EPA/BGNES

12 от жертвите са били убити в сградата на училище, двама от тях в двора, един е застрелян на близката улица, а последните двама са издъхнали на път за болницата. Сред жертвите са не само възрастни, но и деца. Други 16 души са ранени, някои от които се намират в критично състояние. Местният шериф разкри на пресконференция, че е започнато разследване на мотивите на Круз и преглеждане на съобщенията му в социалните мрежи, някои от които според шерифа са „извънредно притеснителни“. Губернаторът на щата Рик Скот определи случилото се като „чисто зло“, докато американският президент Доналд Тръмп изрази своите съболезнования на семействата на пострадалите.


Leave A Reply