„България иска да приеме еврото, така ще подкрепим изцяло финансовата политика на Германия. Трябва да се страхуват само тези, които не спазват правилата“, каза финансовият министър Владислав Горанов в интервю пред немската медия „Ди Велт“. „Местната валута в България – левът – зависи от еврото и е фиксирана към него. Винаги в България сме имали за цел да изпълняваме критериите стъпка по стъпка, за да може да приемем еврото и у нас“, подчерта министърът.

еврозона

„В момента ние сме изпълнили всички тези критерии: борим се с инфлацията, дълговете ни възлизат на 25% от приходите в икономиката, което е доста по-малко, отколкото при други държави, в които е влязло еврото“, допълни Горанов. „Ако разгледаме ЕС като 3 концентрични кръга – най-вътрешният е еврозоната, след това е Шенген, а най-външният е влизане в ЕС, то ние все още сме в най-отдалечения от ядрото кръг. Искаме обаче да покажем, че имаме желание да продължим да се интегрираме в ЕС и да станем основна част от него“, коментира финансовият министър.

евро, пари

„Чрез нас еврото ще стане по-стабилно. От нашето влизане в еврозоната могат да се страхуват само тези, които нямат такава консервативна и предпазлива финансова политика, каквато имаме в България“, каза още в интервюто Владислав Горанов. „В момента ние се намираме в същата позиция, в която се намираха балтийските държави преди влизането си в еврозоната. Сега в България цените на стоките са на нивото на тези в страните в еврозоната. Единственото по-евтино са цените на услугите и много българи се опасяват точно от тяхното повишаване. Аз обаче не виждам основание за такова вдигане“, коментира Горанов.

Владислав Горанов

„Очакваме доклад на Европейската централна банка (ЕЦБ) за кандидатите за еврозоната и след това ще решим“, отговори Горанов на въпрос кога България ще подаде молба за приемане на еврото. „Ако този доклад е отрицателен за нас, ще го приемем, но само ако е основан на обективни критерии. Тогава поне ще ни е ясно какво още трябва да направим. Предполагам, че до средата на април ще имаме по-конкретна представа“, каза още финансовият министър.

еврозона

„Към България винаги е съществувала критиката за корупция в държавата. Направихме много, за да се борим ефективно с нея, със сигурност има още какво да се прави по въпроса. В скорошно допитване на „Евробарометър“ за мнението на гражданите на ЕС в кои държави корупцията е основен проблем – страни като Гърция, Испания, Кипър и Италия бяха преди нас“, каза Горанов. Той подчерта, че не твърди, че в България няма корупция, но тя е проблем и в други държави, които се намират в еврозоната.


Leave A Reply