Румъния ще запази фокуса върху евроинтеграцията на Западните Балкани и през нейното европредседателство през 2019 година. Това заяви в предаването „Преди всички“ на БНР вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

„Това означава, че дългосрочният външнополитически приоритет на България – стабилност, просперитет, сигурност на нашите съседи, ще продължи да бъде във фокуса на ЕС и по време на Румънското председателство. Има вече такива сигнали и от Хърватска, която е третата държава от следващото трио. Продължава се един период от около две години и половина на държави, които поемат ротационното председателство и които считат, че българският приоритет е изключително важен за целия ЕС. Това, което ме радва, е, че виждам ангажимент и фокус, очевидно осъзнато, че това трябва да бъде дългосрочно, не само по време на нашето трио. Надявам се, след обявяването на доклада на тема „Разширяване“, което ще стане през април от страна на ЕК, и Съветът по общи въпроси през юни, след което започване на реални преговори за членство с Македония и Албания. По време на Австрийското председателство ще се подготвят самите документи, ще се проведе дебат по преговорните директиви. Те ще имат ключова роля. Със сигурност фокусът няма да е формален“, коментира вицепремиерът Захариева.Западни Балкани ЕС

„Това, че Косово не е припозната, не означава, че ние трябва да оставим там „сиво петно на картата на Балканите“, каза още тя и добави, че диалогът между Белград и Прищина е много важен и за двете страни. По думите на вицепремиера на тристранната среща България – Румъния – Гърция в Букурещ е имало дебат и по Дунавската стратегия. „България е много активна и има традиция – държавата, ако има дунавска страна, да бъде председател и на Комитета по Дунавската стратегия. Ние сме фокусирани върху туризъм и култура. Румънците също. Нашето намерение е да има връзка между Дунавската стратегия и регион и Черноморския регион. Румънците също считат това за важно и ще продължат. Те сериозно обмислят варианта – това да е техният приоритет на председателството“, каза още вицепремиерът Захариева. Тя допълни, че на срещата България и Румъния са получили подкрепата на Гърция за Шенген, като е приета и декларация, в която ясно се декларират приоритетните проекти.


Leave A Reply