Цените на почти всички борсови стоки по света се повишават – изключение има най-вече при захарта, отчита Софийската стокова борса /ССБ/.
Прогнозата на Световния съвет по зърно /ССЗ/ е през 2018/2019 година реколтата от пшеница да е 740,8 млн. тона или със 17 млн. тона /около два процента/ по-малко от предходната реколта.
За първи път от шест години производството на пшеница в света ще е по-малко от потреблението, което се очаква да бъде 744 млн. тона. От ССБ успокояват, че ситуацията не е критична, защото и преходните запаси на пшеница са рекордни – 256 млн. тона.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Най-голям ръст на производство на пшеница има в Австралия – увеличение с около 4 милиона тона, в САЩ ще бъдат ожънати един милион тона зърно повече, но в Европейския съюз реколтата ще падне с три милиона тона до 148 млн. тона, прогнозират в ССЗ.
Цената на пшеницата е 214 долара за тон в Германия, 208 долара за тон във Франция и 201 долара за тон в САЩ.
Тази година ССЗ очаква спад с 10 млн. тона на реколтата в Русия и намаляване на ожъната пшеница в Украйна и Казахстан, но и трите държави ще имат агресивен износ, увериха от Софийската стокова борса. Цената на пшеницата в Русия е 210 долара, в Украйна – 208 долара. Българската пшеница се търгува средно по 183 долара за тон без данъци или около 300 лева за тон на вътрешния пазар. Цената на брашното у нас през март остава без промяна спрямо година по-рано – 64-65 стотинки за килограм на едро, съобщи Антонина Белопитова, директор в ССБ.

земеделска земя
Световният съвет по зърното очаква реколтата от царевица да е 1050 млн. тона – със 7 милиона тона повече от предходната година. Увеличението ще е за сметка на по-добрите добиви в Украйна и страните от Южна Америка, смятат в ССБ. Реколтата в Бразилия се очаква да е 95 млн. тона и страната да излезе на първо място в износа на царевица. Експертите на ССЗ очакват страните от Европейския съюз да добият 61 милиона тона царевица, което ще е с 5-6 тона по-малко от предходната година. Цената на царевицата е с 19 процента по-висока тази пролет – във Франция е 205 долара за тон, в Украйна 203 долара за тон и около 183 долара долара за тон в САЩ. У нас царевица се търгува около 280 – 300 лева за тон без ДДС.

трактор, земеделие
Експертите очакват реколтата от рапица в света тази година да е 73,1 млн.тона или с два милиона тона повече. Добивът в ЕС вероятно ще бъде с един – два милиона тона повече. Цената на рапицата пада на годишна база с 11 процента до малко над 350 евро за тон на борсата EURONEXT.
Заради повишения износ цената на слънчогледа в Украйна и в Русия се качва до 385 – 390 долара за тон. Преди годината той се търгуваше в Украйна по 310 долара за тон.
У нас цената на слънчогледа е паднала от 680 лева за тон през март 2017 година до 560 лева за тон тази пролет. Световното производство на слънчоглед е над 45 млн. тона, като пада с два милиона тона. Реколтата в страните на ЕС се очаква да е около 9,3 млн. тона. Експертите посочват, че ще има по-ниски добиви на слънчоглед в Украйна и в Русия.
На борсата на сурово слънчогледово олио в Ротердам се отчита спад с три процента на стоката до 795 долара за тон.
В България олиото поевтинява от 1,75 лева за литър на едро през миналата пролет до 1,64 лева за литър през март 2018 година.
За една година цената на захарта пада средно с 26 процента, отчитат експертите на Софийската стокова борса.

жътва, нива, земеделие
На борсата за сурова захар в Ню Йорк цената на захарта е трайно под 300 долара, а в Лондон рафинираната захар се продава за 355 долара за тон без данъци. Същата тенденция се вижда и в България – средната цена на пакет от един килограм захар на едро сега е около 96 стотинки при цена 1,03 лева преди година.
За една година петролът поскъпна с 30 процента и се търгува в рамките на 69-70 долара за барел /един барел е почти 159 литра/.
На лондонската борса за метали се повишава цената на калая, никела, оловото, цинка и на медта. Влияние върху цените според експертите на ССБ оказват митата, които държавите започват да налагат помежду си за търговия с метали.


Leave A Reply