Балканите трябва да се променят според критериите на ЕС, за да бъдат приети в Съюза и да ползват неговите фондове. Това каза днес в Прищина премиерът Бойко Борисов, който е на еднодневно посещение в Косово.

Премиерът Борисов призова за диалог между Белград и Прищина, за да могат двете страни да решат проблемите, защото само тогава могат да кандидатстват за членство в Евросъюза.

16042018_PM_Tachi - 1

Той посочи, че се надява Скопие и Атина също да разрешат проблема с името на Република Македония.

16042018_PM_Tachi - 3

Българският премиер подчерта, че транспортните коридори 8 и 10 , които минават през България и Косово, са важни за свързването на Косово със страните от Европейския съюз.

Благодаря на България за вниманието, което отделя на нашата страна и на целия регион. Това заяви държавният глава на Косово Хашим Тачи в рамките на съвместна пресконференция заедно с българския министър-председател Бойко Борисов.

16042018_PM_Tachi - 4
„Вашето посещение е чест за нас по две причини. Първо, защото той представлява приятелска държава на Косово, представлява българите. Благодаря на г-н Борисов за посещението, за вниманието, което отделя на нашата държава, както и за целия регион, за мира, за добрите отношения в региона.
С премиера на България имахме прекрасна среща. Обсъдихме европейските пътища на Косово и на региона. По отношение на политиката на ЕС за разширяване, включително и интеграцията на нашата страна, ние споделяме убеждението, че това е единственият път за страната ни, да станем част от НАТО и ЕС. Достигнахме до констатацията, че ЕС ще бъде пълен, само ако тогава, когато цяла Югоизточна Европа стане част от него“, заяви Тачи след срещата си с Борисов, като благодари на София за определянето на интеграцията на Западните Балкани като приоритет на българското председателство на ЕС.


Leave A Reply