Европейската комисия (ЕК) препоръчва започване на преговори за членство на Република Македония в Европейския съюз. Това се казва в доклада, който ще бъде оповестен утре, предаде БГНЕС. За първи път Македония получава безусловна препоръка за започване на преговори. В доклада се отбелязва големият напредък на страната през изминалата година. „Първо и най-важно е желанието за реформи и обективна оценка на ситуацията, последвано от подготовката на стратегии, законодателни промени и консултации с всички заинтересовани страни, включително опозицията чрез един прозрачен маниер“, пише в доклада.

Европейската комисия Снимка: Лоек Ессерс/Loek Essers

Европейската комисия
Снимка: Лоек Ессерс/Loek Essers

„Въпреки трудностите заради присъствието на главната опозиционна партия от декември до края на януари, най-важните стратегии и закони бяха приети от края на декември до февруари, а много други, са готови за приемане през следващите месеци с различен приоритет“, се отбелязва още в доклада. Благодарение на тези реформи, комисията на ЕС пише, че вижда „позитивната промяна в политическото мислене и в обществото, голяма част от което не виждаше реформи в последните години”.

снимка: European Western Balkans

снимка: European Western Balkans

Но въпреки позитивните коментари в доклада, се отбелязва, че „реформаторската политика ще трябва да продължи напред с ясно присъствие.“ Според ЕК реформирането на системата е „един дълъг процес, който ще отнеме години“, а вредата от последните политически кризи „не може да бъде поправена за една нощ“. Затова и Европейската комисия е оптимистично настроена и „препоръчва преговорите за присъединяване да бъдат отворени с Македония“. Също така Комисията ще подкрепи желанието за реформи на правителството, “като ускори процеса на преговаряне на някои от главите за присъединяване на страната като справедливост, основни човешки права, правосъдие, свобода и сигурност в страната.“


Leave A Reply