„Ще поставя въпроса за визите за български граждани за САЩ на най-високо парламентарно ниво по време на разговора си с председателя на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Пол Раян“, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на срещата си с представители на българската общност във Вашингтон. Тя ги информира за успешното провеждане на Българското председателство на Съвета на ЕС, като подчерта приоритетите, свързани с европейската перспектива пред страните от Западните Балкани и водещата роля на България и премиера Бойко Борисов в региона и в цяла Европа. „Равностоен партньор сме, това е пътят за гарантиране на сигурност и стабилност в региона“, подчерта Цвета Караянчева.

201804160958384

Българите от своя страна изразиха благодарност за това, че държавата финансира български училища в САЩ и по света. Те поставиха въпроси, свързани с политиката на страната ни по отношение на нашите сънародници в чужбина. Цвета Караянчева отбеляза, че за институциите ни е приоритет и те обръщат специално внимание на работата с българите извън границите на страната. Тя подчерта, че именно затова в българския парламент е създадена и успешно функционира специална постоянна парламентарна комисия. Председателят на парламента допълни, че народните представители от комисията активно работят в подкрепа на българите в чужбина. „За това ни трябва и връзката с вас – на всички нива и вътре между вас“, добави тя.

201804160958271

Според нея демографският въпрос е сложен проблем. „Ние работим за това да намерим най-добрите решения, да създадем по-висок стандарт за гражданите на нашата държава, да осигурим необходимите условия за младите българи да се върнат и да се реализират в България. Това са все политики за решаване вътре в границите на страната ни“, подчерта председателят на Народното събрание. Големият проблем според нея е, че младите хора – най-компетентните, най-подготвените, заминават да учат и остават в чужбина. По думите ѝ при една по-ясна перспектива занапред, много от тях ще се върнат. „И ние правим наистина всичко възможно това да се случи“, заяви Цвета Караянчева.

Менда Стоянова, снимка: БГНЕС

Менда Стоянова, снимка: БГНЕС

Председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова разказа за икономическите показатели на страната, развитието на икономиката като цяло, нарастването на доходите и търсенето на високообразовани и квалифицирани кадри. На срещата присъства и посланикът на страната ни в САЩ. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева е във Вашингтон за участие в Глобална парламентарна конференция, организирана от Групата на Световната банка и Международния валутен фонд във Вашингтон.


Leave A Reply