От днес до 22 април в цялата страна се провежда специализирана полицейска акция за контрол на скоростта. Освен у нас операцията стартира и на територията на всички държави-членки на ЕС, а целта и е превенция срещу високата скорост- една от основните причини за големия Брой катастрофи в Европа и у нас.

Пътна полиция, ДАИ, проверка

Несъобразената скорост се оказва най-честата причина за катастрофи, отчитат от пътната полиция. Не само у нас, а и в Европа се наблюдавала тенденция за увеличаване на шофирането с по-висока от разрешената скорост. Поредната акция „Скорост“ започна на територията на всички държави от ЕС – до края на седмицата коли на пътна полиция с камери ще дебнат нарушителите по магистралите, главните пътища в страната, третокласната и общинската пътна мрежа.

полиция, линейка

19 000 нарушения са били установени при провеждането на предишната операция скорост- броят им е бил над средния за ЕС. Най-голям брой нарушители били установени в Германия, Франция и Италия.

снимка: Бисер Боянов

снимка: Бисер Боянов

По време на акцията скоростта на шофьорите ще се засича единствено с технически средства – различни видове камери за скорост.
В периода от 12 ти до 30 ти март камерите на пътната полиция са снимали над 4400 нарушители, посочи гл. инспектор Рапчев. Той съобщи, че пътната полиция ще засили контрола по пътищата и призова шофьорите да спазват ограниченията на скоростта и пътната маркировка по пътищата на страната.


Leave A Reply