Българският премиер Бойко Борисов може да помогне на ЕС за приобщаването на Западните Балкани, защото никой не познава региона по-добре от него. Това каза председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол на пресконференция по време на Срещата на върха на ЕНП.

„Скъпи приятелю, Бойко, ние сме тук в София във връзка с Българското председателство и трябва да кажа, че никога няма да забравя вашата партия заради работата, която вършите. Мога да кажа, че това председателство ще бъде много голям успех. Политическото семейство на ЕНП е във вашата столица днес, тук сме за да подкрепим нашия приятел. Но също така да говорим и за това, което не се знае от Европа достатъчно добре – Западните Балкани“, каза още Дол.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Председателят на ЕНП коментира, че Балканите имат обща история, общ географски регион и в общ интерес е той да бъде сигурен и проспериращ. „Балканите винаги са били приоритет за ЕНП – те са в границите на Европа и искам да повторя това многократно. Моите приятели от много страни не познават този географски регион – а отговорността за това, което става на Балканите, е отговорност и на Европа. Трябва да приветстваме свършеното от Бойко Борисов. Той трябва ясно да говори пред всички лидери на партиите на ЕНП, както направи днес. Важно е да се споменат различните влияния, за да видим какво се случва. Когато пътувам из различните балкански страни, повтарям че ние трябва да се борим с корупцията и да работим за приобщаването на Западните Балкани. България и нейният премиер могат много да ни помогнат, защото никой не познава по-добре от него проблемите, които съществуват в този регион“, каза още той и посочи, че трябва да се работи в този регион за бъдещите поколения, за да може да се предприеме един по-прост подход, който да позволи на Балканите да станат част от Европа и да следват нейния път.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Помогнете ни да възстановим демократично правовия ред и справедливостта и правосъдието в този регион в името на младите хора. Трябва да сме сигурни, че те ще останат на Балканите в бъдеще и за това трябва да работим. А това, скъпи приятелю, не е лесна задача, но трябва да успеем“, каза още Дол.

„Рисковете за Европа от приобщаването на Западните Балкани са нула.“ Това каза министър-председателят Бойко Борисов на пресконференцията.

„Днес не говорим за ляво и дясно, не говорим за политически партии. Аз съм благодарен на всички партии, както и на шестимата лидери от Западните Балкани, че дойдоха тук. Това е успех на България, на българския народ и аз от името на хората благодаря за това, че до един са тук. Що се касае до Балканите – не съм вярвал, че след 15 години затишие ще е възможно отново да сложим региона на масата. Избрахме най-трудното в Европа, защото този регион в близките 20 години е генерирал много проблеми, смърт и разрушения“, каза още премиерът.

западни балкани - европа

Борисов уточни, че многократно е запознал колегите си с това, че става въпрос за население от 17,7 млн. души и около 100 млрд. брутен продукт. „Днес говорим дали да прегърнем този регион, който е една държава с брутен продукт колкото Словакия и с население колкото Румъния и с шест правителства. Рисковете за Европа са нула. В противен случай подобен конфликт, какъвто беше Косово, Сребреница и др., с техните хиляди жертви и още ненамерени гробове – дали е по-добре за Европа?“, отбеляза Борисов.

Бойко Борисов и Александър Вучич

Бойко Борисов и Александър Вучич

На срещата присъства и президентът на Сърбия Александър Вучич.


Leave A Reply