Ако парламентарните избори бяха сега в момента за ГЕРБ биха гласували 25,8%, за БСП – 22,6%, ДПС – 8,1%, Обединени патриоти – 6,7%. ГЕРБ води пред БСП с 3.2 %. Другите две партии, които могат да са относително спокойни при едни предсрочни избори са ДПС и Обединените патриоти. Това показва социологическото проучване направено от агенция „Медиана“ за периода 09-14 май. Изследването е сред 1001 пълнолетни граждани и е извършено по метода Face-to-face -интервю.

46% от анкетираните са заявили, че искат правителството да изкара пълен мандат, а 26% искат то да си ходи предсрочно, показват резултатите от проучването.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Песимизмът по отношение на бъдещето на страната, както и разочарованието от правителството продължават да са доминиращите обществени нагласи. Но за два месеца те са намалели с 4 %. Причината е преди всичко в европредседателството и надеждата, че страната ни би могла да извлече практически ползи от него като оптимистичните нагласи за това са скочили с 11 %.

Вероятно, за стабилизацията на управлението допринася и умерената позиция на страната ни по „Случая Скрипал“ – само 5 % смятат, че и България е трябвало да изгони руски дипломати, както и постъпките за преразглеждане на мораториума за АЕЦ „Белене“ -54 % са за неговото построяване, против – 14 %.

снимка: AtomInfo.BG

снимка: AtomInfo.BG

Средната оценка на правителството също леко се е покачила – от 3.35 през март до 3.44 през май. На този фон, логично – въпреки песимизма и недоверието към властта – няма и желание за смяна на управлението тук и сега.

За несъздадената партия на Слави Трифонов заявяват, че е възможно да гласуват 30%. За още по-хипотетичната партия на президента Радев заявяват, че е възможно да гласуват 37 %.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

До голяма степен стабилността на управлението ще зависи от възможността му да генерира добри новини от европредседателството (Шенген, Западни Балкани, защита на българските превозвачи), както и да държи балансирана неконфронтационна линия по отношение на Русия, НАТО, Турция, ЕС. Да следва това, което за мнозинството е защита на националния интерес, независимо от блоковата принадлежност. Другата причина за нежеланието за предсрочни избори е в отсъствието на терена на ярка алтернатива. Наблюдаваме това, което виждаме и в останалите европейски страни. Голяма част от избирателите привиждат и „лявото“, и „дясното“ като двете страни на една и съща монета (една и съща власт по същество). И търсят алтернатива на традиционните както леви, така и десни партии. Това е и причината двете потенциални и несъществуващи реално партии – на Слави Трифонов и президента Радев да набират огромен брой потенциални гласоподаватели. З

 


Leave A Reply