Лидерите на държавите членки от Европейския съюз пристигат в София, ден преди Срещата на върха ЕС – Западни Балкани и ще се срещнат на неформална вечеря по покана на Доналд Туск, председател на Европейския съвет, и с домакин Бойко Борисов, министър-председател на България.

40297786730_b5faf703e9_o

В концепцията на менюто шеф Борислав Паунов залага на местни продукти и традиционни начини на приготвяне.

40297786980_5f812d50ab_o

Салатата е композиция от български елементи в цветовете на националния флаг. Блюдото включва цял розов домат от био ферма в Южна България, сос от магданоз, краве сирене от малка мандра в Стара планина, салата „Снежанка“ от цедено биволско мляко и краставици, както и зелена залата от естествено отглеждани микрорастения.

41203691175_55d83d977d_o

Предястието е вариация на кюфтета с лютеница и пържени картофи. Към традиционната рецепта се добавят специални нови елементи – сурови и сушени манатарки, три вида лютеница и чипс от цветни картофи.

41203691305_8f8c07ecc4_o

Основното ястие е биволско бонфиле от ферма в Стара планина със сос от български черни и бели трюфели, пюре от земна ябълка и пащърнак, както и бейби моркови.

41203691595_ab9a7a6b21_o

За десерт шеф Паунов приготвя своя интерпретация на класическите ореховки, които обогатява с кисело мляко и рози и мус от малини и ягоди, за да им придаде повече свежест и цвят и да изгради повече пластове на вкуса.

41203691415_4f793c93b3_o

Хлябът на вечерята е замесен с ръжено брашно. Има и вариация на черен ръжен хляб, оцветен с въглен.

28231939498_d5316cb6bc_o


Leave A Reply