Българските превозвачи не са оптимисти, че недоволството им срещу предлаганите промени в пакет „Мобилност“ ще даде резултат. Това каза в ТВ Европа Георги Петърнейчев, председател на Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътища след мащабния протест на 17 май в София и в още няколко големи градове у нас. Затова следващото недоволство най-вероятно ще бъде в Брюксел, където трябва да се вземе и окончателното решение за бъдещето на транспортния сектор.

„Ние сме готови с 60 000 автомобила да направим бойкот, една седмица никой да не работи в европейските фирми и да спрем и да блокираме всички околовръстни пътища на Брюксел. Сигурно ще ни арестуват, сигурно ще ни наложат глоби, но ще ни чуят и ще бъдат не само от нас, а това са готови да направят унгарци, румънци, Литва, Латвия, Естония, всички тези страни“. Това заяви Георги Петърнейчев – председател на УС на АЕБТРИ.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Преговорите за промените в пакет Мобилност все още текат и затова е важно българските искания да бъдат изложени пред всички институции. Това каза ръководителят на представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев. Според него не е нормално 25 държави от всички 28 членки на Европейския съюз изобщо не се съобразяват със съществуващите в момента правила в транспортния сектор, а три – Франция, Германия и Белгия, да ги прилагат прекалено строго. Това трябва да се промени в интерес на всички, допълни Златев.

Според Георги Петърнейчев, ако новият регламент бъде приет във вида, в който се предлага от френския президент Еманюел Макрон, може да се стигне и до преместване на фирми от България в съседни страни, които още не са част от Евросъюза като Македония, Сърбия или Турция. Причината – за компаниите в тези държави новите правила няма да важат.


Leave A Reply